AKTUELNO

Kamilica doprinosi ublažavanju prehlade, kašlja i opštem fizičkom stanju organizma!

Kamilica– delotovornost i poreklo

Kamilica je od davnina poznata kao biljka koja pomaže kod gotovo svega. Nema osobe koja je nije primenjivala za razne potrebe, od smirenja kašlja, upala kože, tegoba sa stomakom, do pomoći u smirenju nerava i depresije.

Kamilica (lat. Matricaria chamomilla), poznata je u narodu kao i titrica i žabnjak. Predstavlja zeljastu biljku koja cveta svake godine, visoku od 20-60 cm. Stabljika je uspravna, listovi sitni, a cvetovi žutog srednjeg dela, oivičeni belim mirisnim laticama.

Kamilica biljka ima izuzetno lep i prijatan miris, a može se javiti u nekoliko vrsta. Raste na njivama, zapuštenom zemljištu, uz puteve, šumskim livadama, na obroncima kukuruznih polja.

Poreklo kamilice datira još iz dalekog Egipta, gde se kamilica spominje kao jedna od svetih biljaka koja je bila posvećena suncu. Ima univerzalnu primenu i u narodnoj medicini i nauci. Predstavlja jedan od najstarijih narodnih lekova. Osušeni cvet kamilice (Chamomillae flos) se koristi za spravljanje mnogih prirodnih proizvoda.

Kamilica cvet

Cvet kamilice sadrži flavonoide, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, vitamin C, niacin, eterična ulja,eskviterpenske laktone, kumarine, aminokiseline, gorke sastojke, holin. Zbog svog bogatog sastava cvet kamilice pomaže kod smirenja kašlja, kao antiseptik, za ublažavanje grčeva, glavobolje. Kamilica može pomoći i kod nadutosti, proliva i problema sa probavnim traktom, kod neredovnih menstrualnih ciklusa, problema sa bubrezima, jetrom i žuči.

Kamilica čaj

Čaj od kamilice je poznat i primenjivan u skoro svakoj kući. Ako se pitate čaj od kamilice za šta jedobar, postoji bezbroj odgovora. Čaj od kamilice deluje blagotovorno na suvi kašalj, pomažesmirenju iritacija disajnih puteva, koje izazivaju suv kašalj. Deluje protivupalno i naročito se koristi zaumirenje nadraženih i iritiranih disajnih puteva. Čaj od kamilice se sprema na sledeći način: jednasupena kašika cveta kamilice se prelije šoljom (200ml) ključale vode. Sud se poklopi i ostavi daodstoji 5-10 minuta, i onda procedi. Pije se po šolja čaja 3-4 puta dnevno.

Foto: Pixabay.com

Tinktura i etarsko ulje kamilice

Kamilica se dalje može koristiti u obliku tinktura, eteričnih ulja, i kao sirup od kamilice. Tinktura kamilice se može koristiti za ispiranje usta kod raznih upalnih procesa. Kamilica je naročito pogodna i primenljiva za decu, naročito u obliku etarskog ulja. Azulen, etarsko ulje cveta kamilice, pomaže kod upala respiratornih organa, i smiruje nadražene disajne puteve.

Kamilica u Herbiko ® sa medom – rastvor za oralnu primenu

Kamilicu možete naći u prirodnim preparatima Herbiko ®  sa medom za odrasle i decu, i namenjeni su odraslima i deci u slučaju prehlade i gripa, koje prati suv ili produktivan kašalj. Herbiko ®  preparati se mogu primenjivati i kod suvog, nadražajnog kašlja, gde pomažu u smirivanju kašlja. Herbiko ®  sa medom sadrži pažljivo odabranu kombinaciju sastojaka- biljaka i meda, koji se tradicionalno koriste kod kašlja. Budi zdrav k’o Herbiko ®  i siguran uz Herbiko ®  sa medom!

Foto: Promo

Autor: promo