AKTUELNO

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio još jedan simptom koji izaziva omikron soj!

Korona virus izaziva čitav dijapazon najrazličitijih simptoma, što je prilično zbunjujuće, ali naučnici se uvek trude da istaknu simptome koji se javljaju najčešće, kako bi ljudi znali da ih prepoznaju, testiraju se i leče na vreme.

Za omikron soj, koji izaziva nove talase pandemije u svetu, simptomi su drugačiji u odnosu na prethodne sojeve, a sada su Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Institut "Džons Hopkins", saopštili da i dijareja može da ukaže na zarazu omikronom.

Stručnjaci kažu da se dijareja kod oko 20 odsto zaraženih javlja ubrzo nakon infekcije omikronom. Osim toga, ističu da se ovaj simptom češće javlja kod zaraženih koji imaju kompromitovan imuni sistem.

Kada je reč o ostalim simptomima koje izaziva omikron, ono što stvara dodatnu komplikaciju je to što su to simptomi slični prehladi – curenje iz nosa, umor, bol u grlu, glavobolja, malaksalost...

Korona brojke rastu širom sveta zbog velike zaraznosti i brzog prenošenja omikrona, a u našoj zemlji je danas kovid potvrđen kod 12.877 ljudi, dok ih je 26 preminulo. Juče je oboren crni rekord sa 13.693 potvrđena slučaja.

#koronavirus