AKTUELNO

Sa ass. dr sc. med. Srđanom Markovićem, gastroenterologom iz Kliničko bolničkog centra Zvezdara, razgovaramo o tome zbog čega se nadutost javlja, kada obavezno treba posetiti lekara, kao i koja su preporučena rešenja za ovaj problem.

Ispričaću vam na početku iskustvo pacijentkinje za koju bi se moglo reći da je tipičan predstavnik onih koje muči nadutost, kaže dr Marković.

Žena, 35 godina, dolazi u gastroenterološku ambulantu i žali se na nadutost koja traje već 6 meseci. Napominje da su tegobe postale učestalije, naročito posle obroka, bez poremećaja u pražnjenju creva. Nije gubila na kilaži, čak je i dodala kilogram, dva. Ne povraća i nema značajne bolove u trbuhu. Nema dodatnih bolesti. Takođe, ne prijavljuje postojanje digestivnih bolesti u porodičnoj anamnezi. Savetovao sam da se urade osnovni laboratorijski nalazi, analiza stolice na helikobakteriju, adekvatan režim ishrane, izbegavanje stresa u granicama mogućeg i jedna Flobian® kapsula dnevno u trajanju od dva meseca. Kontrolu sam zakazao za 6 nedelja, kako bih procenio da li je neophodno uraditi dodatnu dijagnostiku i kakav je odgovor na terapiju.

U ovakvom slučaju nadutost može biti posledica više različitih faktora. Najčešće je posledica preteranog unosa ugljenih hidrata, a to su hleb i slatkiši, na prvom mestu. Osim toga, veliki uticaj može imati i poremećaj balansa crevne mikrobiote ili, jednostavnije rečeno, porast broja loših bakterija u crevima. Uzrok mogu biti i različiti funkcionalni poremećaji gornjih ili donjih delova digestivnog trakta: želuca, debelog creva ili infekcije izazvane heliko bakterijom, ali i posledica poremećaja funkcija štitaste žlezde, koji takođe dovode do pojačanog nakupljanja gasova u digestivnom traktu.

Na kraju, važno je pomenuti i to da veliki broj ljudi pati i od sindroma nervoznih creva. Nadutost je, zapravo, jedna od najučestalijih tegoba na koje se naši pacijenti žale i zahteva individualnu obradu. Preporučuje se da se, ukoliko simptomi traju duže od mesec dana, potraži savet gastroenterologa zbog obavljanja specifičnih dijagnostičkih pretraga.

Kako pomoći pacijentima?

Lekar, na prvom mestu, mora biti siguran u postavljenu dijagnozu. Svakom pacijentu mora pristupati individualno, tako da terapiju odredi uzimajući u obzir simptome, navike i težinu tegoba. Recimo, kod pacijenata kod kojih je nadutost pratilac sindroma nervoznih creva, jedan od najučinkovitijih režima ishrane je FODMAPS dijeta. Ona podrazumeva izbegavanje ugljenih hidrata koji se ne apsorbuju u tankom crevu i koji zbog toga izazivaju nadimanje. Takođe, budući da je stres jedan od učestalih uzročnika problema ovog tipa, pacijentima se preporučuje da, ako je to moguće, izbegavaju stresne situacije, ali i da se trude da se što češće odmaraju, šetaju, bave se umerenom fizičkom aktivnošću, uživaju u hobijima i dr.

Foto: Promo/Abela Pharm

Istovremeno, preporučuju se i preparati koji pokazuju veliku delotvornost. Ja imam odlično iskustvo sa preparatom Flobian®. Bezbedan je i efikasan, a uzima se samo jedna kapsula dnevno, što je za pacijenta komforno. Flobian® deluje tako što doprinosi smanjenju nastanka gasova u crevima i time uklanja uzrok problema, čime doprinosi u ublažavanju gasova, nadutosti i osećaja punoće u stomaku. Savetujem primenu u periodu od najmanje četiri nedelje, kako bi se dugotrajno rešio problem. Kliničke studije pokazuju da kod takve primene imamo 9 od 10 zadovoljnih korisnika.

Ističem na kraju još jednom da se u praksi pokazalo da upravo ovakva primena određenog režima ishrane u kombinaciji sa adekvatnim terapijskim rešenjem daje najbolje rezultate i kod najvećeg broja pacijenata garantuje ublažavanje tegoba i uspešno rešavanje problema nadutosti i gasova.

 Pacijentkinja sa početka ove priče je bila u grupi zadovoljnih pacijenata, bez tegoba već nakon dve nedelje i sa urednim nalazima koje je pokazala na kontrolnom pregledu. Dalje kontrole u ovom slučaju su bile prema potrebi, jer uvek smo tu za pacijente u pravo vreme i sa pravom terapijom. <iframe width="650" height="365" src="https://www.youtube.com/embed/K5B4QlQLxho" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Autor: Pink.rs