AKTUELNO

Loša ishrana sa sobom povlači probleme sa varenjem, a najčešća posledica je nadutost stomaka.

Da li je stomak prvo što primetite na sebi kada se pogledate u ogledalu? Muče vas nadutost i “balon figura” ? Neretko se javljaju i napetost stomaka, osećaj punoće i glasno krčanje u stomaku? Nadimanje i nadutost se mogu javiti kod svake osobe, bez obzira na godine, pol, životne navike ili opšte zdravstveno stanje. Sa profesorom gastroenterologije, dr Ivanom Nikolićem, direktorom Interne klinike u Institutu Sremska Kamenica, razgovarali smo o tome kako efikasno rešiti ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70 odsto opšte populacije.

Šta je nadutost?

Nadutost je neprijatan osećaj rastezanja creva koji je i te kako uočljiv na ljudskom telu. Najčešći znakovi nadutosti koje opisuju pacijenti su napetost stomaka i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad i bol. Nadut stomak obično se javlja zbog prekomerne proizvodnje gasa u digestivnom traktu. Gasovi su možda jedan od najčešćih uzroka ljudi koji se žale na otečenom trbuhu. S vremena na vreme, svi utvrdimo da se proizvodi previše gasa.

Zašto se javlja nadutost?

Razlozi za nastanak nadutosti su brojni, kao što su greške u ishrani, funkcionalni ili organski poremećaji. Najćešće greške koje se prave, a doprinose nastanku nadutosti su neredovna ishrana, obilni obroci, nedovoljno žvakanje hrane, kao i unošenje veće količine hrane koja nadima i gaziranih pića. Loša ishrana sa sobom povlači probleme sa varenjem, čija je posledica nadutost. Vremenom, metabolizam može usporiti, što još dodatno pogoršava situaciju, pa vam nadimanje može stvoriti više problema.

– Često se kao uzrok navodi hrana koju smo upravo pojeli. Međutim, neki ljudi konstatuju da redovno proizvode mnogo gasa, žaleći se da im je stomak neprestano natečen. Osećaj nadimanja je i često posledica funkcionalnih poremećaja organa za varenje. Jedan od najučestalijih funkcionalnih poremećaja sistema za varenje je sindrom nervoznih creva, poznat i kao iritabilni kolon (IBS). Smatra se da je u našoj zemlji njegova učestalost veća od 20 odsto, pa najveći broj pacijenata koji dolaze u gastroenterološke ambulante pati najčešće upravo od sindroma nervoznih creva.

Foto: Promo Flobian

Šta savetujete ovakvim pacijentima?

– Za rešavanje ovog problema, prvo je potrebno ukloniti uzroke, a ne samo tretirati simptome. Prvenstveno je potrebno promeniti ishranu i loše životne navike. Treba smanjiti unos hrane koja podstiče stvaranje gasova i nadimanje, kao što su pasulj, kupus ili sirovi luk. Osim toga, trebalo bi izbegavati previše začinjenu i prženu hranu. Uz promenu ishrane, moje iskustvo je pokazalo da upotreba preparata, kao što je Flobian®, može da doprinese u ublažavanju nadutosti i nadimanja.

Bolne žučne kolike najčešće se jave nakon prejedanja, posebno nakon posta

Flobian® deluje na uzrok problema i na taj način smanjuje produkciju gasova i ublažava nadutost. Prirodan je i bezbedan, sa komfornim doziranjem, jedna kapsula dnevno. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata. Ako je potrebno, Flobian® kao prirodni preparat, može se primenjivati i u dužem vremenskom periodu, ali ono što se savetuje za optimalni efekat je primena od najmanje 4-6 nedelja.

Autor: P.R.