AKTUELNO

Više volite crnu kafu? Onda verovatno volite i tamnu, gorku čokoladu, prema novom istraživanju koje identifikuje genetsku osnovu za te sklonosti.

To genetsko obeležje može vas pogurati prema dobrom zdravlju, kako to tvrdi lekarka Merilin Cornelis, profesorka preventivne medicine na medicinskom fakultetu Feinberg na Severozapadnom Univerzitetu, prenosi CNN.

- Kažem ljudima da je moja zanimacija istraživanje kafe - rekla je Cornelis.

"To je vruća tema."

Zašto vruća? Zato što su studije pokazale da umerene količine crne kafe - između 3 i 5 šoljica dnevno - smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka.

No te će prednosti verovatno biti izraženije ako kafa ne sadrži mleko, šećer i druge arome koje dodajemo, a koje goje.

- Znamo da postoji sve više dokaza koji upućuju na povoljan uticaj konzumacije kafe na zdravlje. Ali čitajući između redova, svako ko savetuje nekome da konzumira kafu obično bi mu trebao savetovati da konzumira crnu - rekao je Cornelis.

- Jedna je prirodna, bez kalorija. Druga može dodati stotine kalorija, a uticaj na zdravlje mogao bi biti sasvim različit - dodala je.

Foto: Unsplash.com

"Ljudi s određenim genom brže metabolizuju kofein"U prethodnim istraživanjima Cornelis i njen tim otkrili su da geni mogu uticati na to zašto neki ljudi uživaju u brojnim šoljicama kafe dnevno, dok drugi ne.

- Ljudi s određenim genom brže metabolizuju kofein, tako da stimulativni učinci brže nestaju i moraju piti više kafe - rekla je.

- To bi moglo objasniti zašto se čini da nekima ne smeta puno kafe u odnosu na nekoga ko bi mogao dobiti drhtavicu ili postati vrlo nadut nakon malo kafe - dodala je.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu "Nature Scientific Reports", Cornelis je detaljnije analizirala vrste kafadžija, odvajajući ljubitelje crne kafe od ljubitelja mleka i šećera (i drugih dodataka).

- Otkrili smo da oni koji piju kafu, a imaju gensku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina, preferiraju gorku, crnu kafu - rekla je Cornelis.

- Takođe, smo pronašli istu gensku varijantu kod ljudi koji više vole čisti čaj od zaslađenog i gorku tamnu čokoladu, a ne nežniju mlečnu čokoladu.

Postoji kvakaCornelis i njen tim ne misle da preferencija ima ikakve veze s ukusom obične crne kafe ili čaja.

Umesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kafu i čaj jer gorak ukus povezuju s povećanjem mentalne budnosti zbog kofeina.

- Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim učinkom - rekla je Cornelis. "

Foto: Unsplash.com

Isto važi i za preferenciju tamne nad mlečnom čokoladom, dodala je.

- Kad pomisle na kofein, pomisle na gorak ukus, pa uživaju i u tamnoj čokoladi - rekla je Cornelis.

- Moguće je da su ti ljudi samo vrlo podložni učinku kofeina, a takođe imaju to naučeno ponašanje povezano s drugom gorkom hranom.

Tamna čokolada sadrži nešto kofeina, ali mnogo više spoja zvanog teobromin, poznatog stimulansa nervnog sistema povezanog s kofeinom. No, više nije bolje kada je u pitanju teobromin, pokazuju studije - veće doze mogu povećati broj otkucaja srca i pokvariti raspoloženje.

Tamna čokolada je takođe puna kalorija, pa je ograničenje konzumacije dobro za liniju.

Ipak, studije pokazuju da čak i mali zalogaj tamne čokolade dnevno može doprineti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa.

To je verovatno zato što kakao sadrži mnogo flavanola - epikatehina i katehina - antioksidativnih spojeva za koje se zna da poboljšavaju protok krvi.

Ostale namirnice koje sadrže flavanole su zeleni, oolong i crni čaj, crno vino, kelj, luk, bobice, agrumi i soja.

Autor: Z.L.

#Kafa

#čokolada