AKTUELNO

Ovo niste znali!

Sve je veći broj pacijenata koji se žale na nadutost stomaka i gasove. Ove tegobe su vezane za povećanoprisustvo gasova u stomaku. Doc. dr Dušan Popović, načelnik Odeljenja urgentne gastroenterologije ihepatologije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije odgovara na pitanje kako se otkriva uzrok nadutosti ida li je ovaj problem bezazlen.

Navešću vam primer iz prakse- pacijentkinja stara 37 godina, poslednjih 6 meseci ima tegobe u vidu nadutosti trbuha i pojačanog puštanja gasova, što se intenziviralo unazad mesec dana, od kada imasvakodnevne tegobe. Nadutost je intenzivnija tokom popodneva, povremeno mora da „olabavi kaiš iliotkopča dugme“, kako bi osetila olakšanje. Prisutne tegobe znatno utiču na njen kvalitet života. Oddrugih tegoba ima povremeno „vraćanje kiseline“. Stolice su redovne, u par navrata je imala kašastustolicu, bez primesa krvi. Nije gubila na težini i nema drugih bolesti.

U porodici nije bilo zloćudnih tumora organa za varenje. Pušač je, izuzetno retko konzumira alkohol.Neredovno se hrani (1-2 obroka dnevno, najčešće brza hrana, često jede u žurbi), nedovoljno je fizičkiaktivna, jer nema dovoljno vremena i pod konstantnim je stresom zbog obaveza na poslu i kući.Kompletan fizikalni pregled je uredan. Tražene laboratorijske analize (krvna slika, dopunskelaboratorijske analize, analiza stolice, test na Helicobacter pylori) su uredne.

Foto: Promo/Abela Pharm

Postoji više razloga koji mogu objasniti nastanak tegoba kao što su nadutost i gasovi. To su u ovomkonkretnom slučaju način ishrane (neredovna i nekvalitetna), nedovoljna fizička aktivnost i pušenje. Nesme se zaboraviti ni stres koji je svakako važna komponenta nastanka funkcionalnih tegoba. Nakonuzimanja podataka o tegobama koje pacijenti imaju, neophodan je detaljan pregled, kao i selektivnosprovođenje određenih dopunskih dijagnostičkih metoda kako bi se isključili postojanje ozbiljnih,organskih oboljenja (tumori, zapaljenje, malapsopcija i sl.).

S obzirom da je prikazana pacijentkinja nema prisutnih tzv. alarmnih simptoma, da u porodici nije bilotumora organa za varenje, da su kompletan fizikalni pregled i tražene analize normalne, nije bilopotrebno dalje ispitivanje.

Savetovao sam izmenu načina ishrane i Flobian® kapsule jedna dnevno, narednih 30 dana. Aktivansastojak preparata Flobian® otkriven je i patentiran u Švedskoj, a na našem tržištu se nalazi već 12godina. Pomaže da se spreči nastanak gasa u crevima i smanjuje osećaj nadutosti. Za njega sam seodlučio, jer je prirodan i bezbedan preparat sa kojim imam višegodišnje pozitivno iskustvo.

Foto: Promo/Abela Pharm

Na kontrolnom pregledu nakon 30 dana, pacijentkinja se oseća dosta bolje, retko ima osećaj nadutosti,dok druge tegobe negira. Na primenjenu terapiju je došlo do značajnog smirivanja tegoba, tako dadopunska dijagnostika i terapija nisu bile potrebne, ali je savetovano da pacijentkinja nastavi sasprovođenjem higijensko-dijetetskog režima i preporučenom terapijom i da se javi na redovnu kontroluza 6 meseci.

Autor: M.M.