AKTUELNO

Kada se zloupotrebljava, alkohol može da izazove mnoge bolesti u organizmu, ali umerena konzumacija ima i nekoliko pozitivnih efekata na naše zdravlje.

Stručnjaci preporučuju 1 piće dnevno za žene (150 ml vina, 350 ml piva ili 40 ml likera), a 2 za muškarce. Sve više od toga ima suprotan učinak i ugrožava zdravlje, piše “Centar zdravlja“.

Pomaže zdravlju srca

Ako ste u dobroj formi, umereno konzumiranje alkohola smanjuje verovatnoću srčanog udara za 25% do 40%. Mala količina alkohola, navodno, može povećati količinu dobrog (HDL) holesterola u krvi. S druge strane, nekontrolisano opijanje povećava rizik za srčana i druga oboljenja.

Povećava energiju

Umerena konzumacija alkohola vas može podstaći na veću fizičku aktivnost, što pozitivno utiče na zdravlje. S druge strane, što više vežbate, to je veća verovatnoća da ćete povremeno posegnuti za čašicom. Naučnici još nisu otkrili uzrok i vezu ovog fenomena.

Sprečava stvaranje kamena u bubregu

Redovno ispijanje umerene količine piva može smanjiti verovatnoću za nastanak kamena u bubregu za 41%, dok preporučena konzumacija vina smanjuje verovatnoću za 33%. Alkohol može biti, kao i kofein, diuretik što pomaže izbacivanju sitnih kristala putem mokraće. Ali, preterana konzumacija alkohola dovodi do dehidracije, što povećava rizik od pojave kamena u bubregu.

Podstiče socijalnu aktivnost

Uz čašicu razgovora s dragim prijateljima, sjajno odgovara i čašica alkoholnog pića koja će da podstakne smeh i odvaži vas na intimniji razgovor, što dugoročno umanjuje stres.

Povećava seksualnu želju

Intimnost pomaže da se redukuje stres, a alkohol može da podstakne intimnost. S druge strane, preterana konzumacija alkohola smanjuje seksualnu želju ali i mogućnost izvedbe.

Štiti mozak

Nekoliko pića dnevno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Takođe se smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Reguliše šećer u krvi

Umerena konzumacija alkohola smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.