AKTUELNO

Koliko god se mazali preparatima koji odbijaju komarce, ponekad se čini da ne deluju. Još gore je kad primetite da neko pored vas nema nikakvih problema, a vi ne možete da se odbranite.

Tačno je da komarci više vole određene tipove ljudi, tvrde naučnici, a čak dvadeset odsto svetske populacije smatra se "visoko privlačnim" za ove insekte, i to ne zbog "slatke krvi", kako se to obično kaže.

Istraživanja su pokazala ko to leti nema mira zbog komaraca i kako treba da se štiti.

Trudnice

Komarce privlači ugljen-dioksid, gas koji svi izdišemo. Doktorka Sujai Duta, iz medicinskog centra "Los Robles" objašnjava da trudnice, kao i gojazniji ljudi, proizvode više ugljen-dioksida nego prosečna osoba, što ih čini privlačnijim metama za komarce. A verovali ili ne, ovi insekti mogu da ih pronađu i na 50 metara udaljenosti. Komarce privlači i viša telesna temperatura, pa su trudnice i zbog toga češće njihova meta.

Osobe koje piju i puše

Komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključuju sva svoja čula da bi locirale metu, a najlakše im je da otkriju one koji piju alkohol i pušače.

RAMPA ZA KOMARCE

Uz preparate protiv komaraca, u vidu stika ili spreja koji se kupuju u apotekama, provereno i brojne biljke mogu da vam pomognu da ih držite što dalje.

Saksija s bosiljkom, lavandom ili ruzmarinom obavezno neka vam stoji kraj prozora. Opojni miris ovog lekovitog bilja odbija insekte. Efikasna jednokratna zaštita od uboda je i da sveže listove ovih biljaka protrljate po koži kada sedite napolju.

- Svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu. Čašica-dve alkohola povećava šansu da budete meta komaraca, a isto je i sa pušačima - tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

Sportisti

Svi koji se bave sportom neizbežno se i mnogo znoje, a to komarci obožavaju. Hemikalije koje se nalaze u znoju ih privlače, pa ako idete na fudbal ili trčanje na otvorenom, bolje se pre toga zaštitite. Doktorka Duta savetuje da treba piti što više tečnosti jer se na taj način supstance privlačne komarcima smanjuju.

Ljudi s krvnom grupom O

Ženkama komaraca posebno "prija" protein iz O krvne grupe, pa su oni sa ovom krvnom grupom daleko češće meta komaraca. Osobe sa A krvnom grupom zato mogu da budu mirne.

Autor:

#Komarci