AKTUELNO

Kad vam muva sleti na hranu vrlo verovatno će te je oterati rukom i nastaviti s jelom, ali treba li brinuti oko bakterija?

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muva može preneti tvrdi Thomas J. Daniels, naučnik i direktor ekološke laboratorija na Univerzitetu Fordham u New Yorku.  Kako prenosi The Healthy, kada muva pokupi bakterije, može ih preneti svuda oko sebe. Jedno od mesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

"Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se stigne preneti u tom kratkom vremenu mala", tvrdi Daniels.

Telesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muvi, nego po njenom telu, što znači da je veća šansa da se zarazite.  Uz ove savete rešite se napornih insekata: Neke od bolesti koje muve mogu preneti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) - uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku.  

Ne morate odmah paničiti i bacati hranu na koju je sletela muva. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Laartz, i savetuje da održavate kuhinju čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muva na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negde napolju i svako malo na hranu sleti neka nova.