AKTUELNO

Čak iako vam nije omiljena salata, trebalo bi da jedete krastavac, jer je ovo niskokalorično povrće, puno vode, korisno i u prevenciji, i u kontroli više bolesti - dijabetesa, ateroskleroze, hipertenzije...

Nekoliko novih studija pokazalo je krastavci mogu pomoći u smanjivanju nivoa šećera u krvi. Iako su ispitivanja zasad obavljena samo na životinjama, zna se da smanjivanje nivoa šećera u krvi znači i manje oštećenja krvnih sudova, pa bi u tom smislu konzumiranje krastavaca bilo značajna prevencija.

Foto: Pixabay.com

I kora krastavca je zdrava

Studija je, takođe, pokazala da bi trebalo jesti i koru krastavca, koja sadrži hranljive sastojke i vlakna, jer ona takođe podstiče smanjivanje nivoa glukoze u krvi.

Krastavci, takođe, podstiču širenje krvnih sudova, što može da pomogne u borbi protiv hipertenzije i smanji rizik od bolesti srca. Pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom savetuje se hrana siromašna natrijumom, a to su krastavci, pod uslovom da ih ne solite.

Sok od krastavca snižava pritisak

Jedna naučna studija pokazala je da je konzumiranje soka od krastavca tokom 12 dana dovelo do snižavanja vrednosti krvnog pritiska kod starijih osoba. Krastavac sadrži i magnezijum i kalijum zahvaljujući kojima se putem urina izbacuje natrijum iz organizma i tako spušta krvni pritisak.

Krastavci, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, pomažu u uklanjanju slobodnih radikala, odgovornih za procese u organizmu koji vode u bolesti.

Autor: Pink.rs

#Krastavac