AKTUELNO

Probiotici su na vrhu liste za ublažavanje simptoma proliva. Iako su voće i povrće uvek dobrodošli u našoj ishrani - grašak, brokoli i kupus treba izbegavati.

Neke namirnice mogu da vas nateraju da satima provedete na toalet šolji, dok druge mogu da ublaže simptome proliva. Gastroenterolog Peter Higins je u istraživanju naveo da bi prvi dan trebalo jesti obične i lagane namirnice poput pirinča, zobenih pahuljica, banana i jabuka, kako ne biste iritirali želudac i izazvali još već proliv.

Foto: Pexels

Među namirnicama koje takođe smete jesti spadaju kuvani krompir, tost, krekeri i slani štapići. Može čak i pečena piletina bez masnoće i kožice.

Studija pokazuje da su probiotici poželjni ukoliko imate problema sa dijarejom i prolivom, jer sadrže dobre bakterije koje smanjuju trajanje ove neugodne pojave kao i njen intenzitet.

Stručnjaci ne savetuju da konzumirate masnu hranu, mlečne proizvode poput sira, maslaca, mleka i sladoleda. Kako navodi portal everydayhealth.com jogurt je izuzetak, jer je bogat probioticima.

Treba izbegavati alkohol i kofeinske napitke koji vas odmah teraju u toalet, kao i slatkiše i veštačke zaslađivače.

Iako su voće i povrće uvek dobrodošli u ishrani, kada je reč o prolivu lekari preporučuju da izbegavate namirnice koje uzrokuju nadutost i gasove, poput graška, brokolija i kupusa. Budite vrlo oprezni sa namirnicama koje predugo odstoje, a tome su skloni riba i meso.

Autor: Pink.rs

#Stomak