AKTUELNO

Specijalista je objasnila koje greške većina pravi i koju štetu nanose ne samo našoj liniji, već i zdravlju.

Da biste smršali, dovoljno je da razvijete nekoliko jednostavnih navika. Na primer, ako za ručak uvek imate meso pečeno u rerni, veliku razliku po vaše zdravlje i proces mršavljenja napraviće ukoliko na tanjir dodate povrće, kažu svetski i domaći i stručnjaci među kojima je i nutricionistkinja Tanja Oladžija.

Rajli Tornton, američka nutricionistkinja, savetuje da sadržaj tanjira uvek bude raznovrsan i hrana lepo raspoređena. Ne samo povrće, već i voće može biti dobar dodatak obrocima.

Postoji još jedan dobar savet koji se odnosi na grickalice. Ukoliko već ne možete da odolite čipsu, možete da pokušate da kontrolišete veličinu porcije. Da biste bolje ispratili količinu pojedenih grickalica, uvek je mudrije sipati ih iz kesice u posudu. Tako ćete na delu videti koliko ste ovih namirnica koje obiluju šećerima i mastima uneli. Bonus je što ćete se tako i pre zaustaviti, nego u slučaju kada jedete direktno iz kesice i nemate predstavu koliku je hrane zapravo u njoj.

Još jedna dobra navika koju nutricionistkinja preporučuje jeste fizička aktivnost. Rajlin savet jeste da pronađete aktivnosti koja vam je zabavna. Ne morate da idete u teretanu, najvažnije je da ne zaboravite na kretanje. Na primer, možete odvojiti 10 minuta za đuskanje uz omiljenu muziku ili češće koristite priliku da idete u prodavnicu, bacite đubre ili jednostavno „proprotegnete noge“…

Još jednu stvar nutricionisti savetuju, a to je da otkrijete razlog zašto posežete za slatkim. Naša želja može biti povezana sa količinom unosa ugljenih hidrata ili usled osnovne neuhranjenosti.

#Zdravlje

#čips