AKTUELNO

Mnoga istraživanja kažu da hrana utiče na raspoloženje.

Čak 34 posto ljudi kaže da se često oslanjaju na različitu hranu kako bi poboljšali svoje raspoloženje.

Gledajući navike 2000 odraslih osoba, istraživanje je pokazalo da su kafa, tamna čokolada i grožđe glavna hrana koja čini da se osećamo srećnijim. Takođe tu se našla i jaja i narandže. Rezultati pokazuju da je potrebno samo 16 minuta nakon jela da bi ta hrana imala uticaj na raspoloženje.Studija je takođe naglasila da postoji i hrana zbog koje se osećamo loše, tu su ispitanici naveli razna gazirana pića,slatkiše .. Kako navode oni mogu da smanje količinu sreće.

- Nije iznenađujuće što su namirnice sa velikom količinom soli ili masti namirnice za koje odrasli smatraju da su lošije za raspoloženje. Dok će sveža hrana poput voća i orašastih plodova biti bolja - navodi Hajelj Marget autorka istraživanja.

- Zanimljivo je da su neke osobe istakle da postoje i varljive namirnice - one od kojih se osećate dobro dok ih jedete, ali nedugo nakon toga osećate se loše.

#Recept