AKTUELNO

Savremeni tempo života neretko nas dovodi do stresnih momenata.

Tada postoji navika da se okrenemo hrani kao utočištu kako bismo se osećali bolje. Tako unosimo kalorije koje su nam nepotrebne, a posle često osećamo i krivicu zbog toga. 

Kako da u tim trenucima pobedite sebe i sprečite nepotrebno prejedanje?

Žvakaća guma

Veoma je efikasna kada je u pitanju smanjenje stresa. Kada vas obuzmu neprijatna osećanja i postanete uznemireni žvakanje žvake bez šećera može da pomogne da ostanete mirni i koncentrisani, ističu mnoge studije.

Čaj ili limunada

Kada bez prave potrebe krenete prema frižideru odlučite se da ipak pripremite čaj ili limunadu za opuštanje. Ne samo da ćete se osećati opuštenije, već ćete moći i da hidrirate telo i eliminišete toksine. Izbegnite kafu čiji će kofein umanjiti mogućnost da brže pobedite stres.

Izbegavajte crvenu i žutu hranu

Istraživanja kažu da kada vidimo hranu pomenutih boja naš mozak pokreće niz mehanizama zbog kojih osećamo glad. Zbog toga se preporučuje da u kuhinji izbegavate hranu sa ovim bojama ako želite da smršate.

Hrana koja proizvodi hormon sreće

Serotonin, hormon sreće, zadužen je za regulaciju našeg raspoloženja. Kada su nivoi serotonina niski, skloni smo da se osećamo stresnije, što nas može dovesti do toga da žudimo za većom količinom hrane. Jedite hranu poput ananasa i spanaća.

#Dijeta