AKTUELNO

Čajevi se u mnogim narodima koriste kao prirodni lekovi za oboljenja i jačanje imuniteta. Sigurno ste čuli svoju baku kako za svaki problem, ili boljku, preporučuje neki topli napitak.

Da bi se organizam efikasno izborio s bakterijama i virusima, neophodno je da mu pomognemo da ostane jak. Ovo su najtraženiji recepti za zimske napitke!

1. Zimski čaj

Potrebni su 1 šoljica semena korijandera, 3 kriške đumbira i 3 šolje vode. Semenke korijandera operite, a đumbiru ogulite koru i sitno naseckajte. Prelijte sadržaj vodom i kuvajte dok voda ne ispari toliko da ostane za dve šolje. Čaj procedite i poslužite. Pijte ga vrućeg, polako, u malim gutljajima.

2. Ehinacea

Ravnu kašičicu naseckanog korena stavite u lonac sa 500 ml vode i pola sata kuvajte na laganoj vatri. Tako pripremljen čaj, pijte od dva do tri puta na dan. Kao alternativu možete koristiti kapi ehinacee.

Foto: Pixabay.com

3. Đumbir

Kod gripa i prehlade čaj od đumbira je odličan, a pije se dva puta dnevno. Pola kašičice sitno naseckanog đumbira ostavite da odstoji 10 minuta u šolji vruće vode. Ovaj čaj jača i imunološki sistem.

4. Lovor

Tri usitnjena sveža lovorova lista kuvajte 10 minuta u 2,5 dcl vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procedite, dodajte kašičicu limunovog soka i dve kašičice meda. Kod gripa ili bronhitisa, pijte od dva do tri puta dnevno (po 2,5 dcl).

5. Anđelika

Prelijte kašičicu korena anđelike sa 3/4 šolje vode i postepeno zagrevajte do ključanja. Pomerite s ringle, neka odstoji 5 minuta, pa procedite. Pripremljeni čaj podelite u dve doze i popijte tokom dana. Odličan je za probavne probleme, prehladu, kašalj i grip.

6. Hajdučka trava

Ova biljka je odlična kod sezonskog gripa i raznih prehlada, jer podstiče znojenje i izbacivanje štetnih materija iz organizma. Osim toga, pomaže snižavanju telesne temperature i smanjuje upalne procese. Za pripremu čaja, prelijte jednu do dve kašičice Hajdučke trave šoljom vrele vode, ostavite da odstoji 5 minuta, pa procedite.

Foto: Pixabay.com

7. Crveni luk

Organski uzgojen luk isecite s ljuskom. Potom ga zakuvajte s vodom na laganoj vatri, dok polovina tečnosti ne ispari. Procedite i pijte toplo. Njegov ukus je slatkast i prijatan, a prema želji može se zasladiti medom. Ukoliko vam ukus ne odgovara, možete ga ulepšati drugim lekovitim biljem – majčinom dušicom, lovorom, kamilicom…

8. Zova

Punu kašičicu cvetova zove prelijte sa 2 dcl vrele vode, ostavite poklopljeno 10 minuta, a zatim popijte. Odmah lezite u krevet i pokrijte se. Uz dve šolje čaja možete sprovesti tretman znojenja, koji će pomoći izlečenju od prehlada i gripa. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte kašičicu meda.

9. Ljuti čaj

U lonac stavite 3 šolje vode, 1 štapić cimeta, 3 kriške svežeg đumbira, 1 kašičicu karanfilića, 1 kašičicu kurkume i prstohvat kajenskog bibera, te zakuvajte na laganoj vatri. Posle 10 minuta, dodajte 1 do 2 kašičice meda, sok od 1/2 limuna i dobro promešajte. Procedite čaj i popijte dok je topao.

10. Indijski (masala) čaj

Za dve šolje potrebno je četiri kesice crnog čaja, 2 šolje mleka pomešane s jednom šoljom vode, zatim 3 kašičice šećera, 1 štapić cimeta, 1 kašičica kardamona, 5-7 karanfilića, komadić đumbira, pet zrna bibera i jedan zvezdasti anis. Kad mešavina vode i mleka proključa, dodajte čaj i začine. Na laganoj vatri, kuvajte još 5 minuta uz neprestano mešanje. Ako imate osetljiv želudac, stavite manje začina i popijte nekoliko gutljaja.