AKTUELNO

Najefikasniji i najjeftiniji čistači krvnih sudova i "ubice" lošeg holesterola

Ateroskleroza, odnosno zakrčenje krvnih sudova, jedna je od najčešćih bolesti od kojih pati veliki broj Srba. Iako se najčešće vezuje sa starost, istina je zapravo da se javlja u najranijem detinjstvu, da bi u zrelom dobu izazvala ozbiljne zdravstvene probleme. Može da se razvija sporije ili brže, a kojom brzinom će stradati krvni sudovi zavisi od uzročnika bolesti.

Foto: promo

Jedan od glavnih okidača su masne materije, prvenstveno loš holesterol (LDL) koji se unosi hranom. Isto koliko hrana može da odmogne kod ateroskleroze, toliko može i da pomogne. Ove tri namirnice su najbolji čistači krvnih sudova i efikasni u snižavanju lošeg holesterola.

Beli luk

Jedan od najefikasnijih prirodnih antiseptika i antibiotika, širi krvne sudove i pojačava cirkulaciju krvi, pa je razumljivo što je jedan od najboljih lekova za čišćenje arterija. Beli luk takođe snižava nivo lošeg holesterola, a smanjuje i rizik od pojave moždanog i srčanog udara. Brojne studije su pokazale da redovnim unosom belog luka se smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Da biste sprečili zakrčenje krvnih sudova, svakog dana unosite 2-3 čena belog luka.

Kurkuma

Zahvaljujući sastojku kurkuminu a koji poseduje antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, ovaj egozični začin čuda čini kad je reč o začepljenim krvnim sudovima. Osim što sprečava pojavu ateroskleroze, kurkuma smanjuje i nivo lošeg holesterola, a samim tim i stvaranje masnih naslaga u arterijama, ali i opušta krvne sudove i smanjuje rizik od moždanog udara ili srčanih bolesti. Jednom dnevno pijte čašu toplog mleka u koju ste umešali kašičicu meda i kašičicu kurkume.

Ovsena kaša

Ovsene pahuljice su bogate rastvorljivim vlaknima koja se vezuju za višak lošeg holesterola u našem digestivnom traktu i uklanjaju ga iz svog tela. Osim toga, ovas je bogat i magnezijumom koji održava krvni pritisak u normali. Preporuka je da svakog dana jedete 1-2 činije ovsene kaše, u koju možete dodati sveže voće, orašaste plodove i med.

Autor: Pink.rs

#Lek

#holesterol