AKTUELNO

THD metoda koristi se u vaskularnoj hirurgiji i predstavlja najsavremeniji vid lečenja hemoroida. U pitanju je minimalno invazivni metod i praktično bezbolan, jer se izvodi bez zasecanja tkiva, te se samim tim ne narušava anatomija debelog creva, a problem je trajno rešen.

Opšti i vaskularni hirurg prim. dr sc med. Miroljub Drašković objašnjava da su hemoroidi zapravo proširene vene ispod sluznice, završnog dela debelog creva.

- Kad se vene u tom delu prošire zbog velikog dotoka krvi, onda nastaju simptomi koje klasifikujemo od 1. do 4. stepena hemoroidalne bolesti. Hemoroidi, dakle, postaju bolest samo kada su veličinom prerasli normalno stanje – objašnjava dr Drašković za emisiju „Infoklinika“ koja se emituje svake nedelje od 11 do 17 sati na kanalu Pink 3.

Foto: TV Pink Printscreen

U nastanku hemoroidalne bolesti najznačajniji je, kako kaže, nasledni faktor.

- Nasleđuje se slabost zidova vena i nefunkcionalnost zalistaka koji postoje na spoju arterije i vene. Inače, hemoroidna arterija direktno se uliva u venu, odnosno između njih nema arteriola i kapilara, već je spoj direktan, a zalistak pušta krv u hemoroidnu venu kada krene stolica. Kod pacijenata kojima je zalistak slab, ta krv stalno ulazi u vene i one se šire, pa prelaze u hemoroidalnu bolest – kaže dr Drađković.

Pored naslednog faktora, kako objašnjava, i spoljašnji uticaji dopirnose nastanku hemoroidalne bolesti: dugotrajno sedenje, otežana stolica, napinjanje, težak fizički rad, obimna stolica, neumerena ishrana, mnogo alkohola, ali i stres.

LEČENJE:

Ukoliko prevencija ne pomaže, postoji nekoliko vidova lečenja, kao što je sklerozacija hemoroida, koja može da da privremeno poboljšanje. Međutim, za 3. i 4. stadijum hemoroida, kako kaže dr Drašković, ova i slične metode ne mogu dovesti do trajnog rešavanja problema.

Foto: TV Pink Printscreen

Tu pomaže THD metoda.

- Reč je o savremenoj metodi koja postoji već oko 20 godina, a mi je u Srbiji primenjujemo više od 10 godina. Nismo zakasnili za svetom i ponosno mogu da kažem da je veliki i broj centara koji rade ovu metodu – kaže dr Drašković.

Celu ovonedeljnu epizodu emisije "Infoklinika", kao i razgovor sa dr Draškovićem, možete pogledati u nastavku:

#Miroljub Drašković

#hemoroidi