AKTUELNO

Oduvek ste imali problema sa probavom. Nije vam jasno kako drugi mogu i po nekoliko puta ići do toaleta, a vi veliku nuždu obavljate jednom u deset dana.

Vaš metabolizam je suviše usporen, a mi vam nudimo razloge kao i načine da to ispravite.

Foto: Promo

Unosite malo kalorija. Hoćete da smršate pa ste se odlučili za smanjen broj kalorija. Nemojte to da radite, jer gladovanje usporava metabolizam, a pored toga organizam počinje da koristi mišićno tkivo kao svoju elementarnu energiju. Rešenje je jednostavno - na svaka tri sata imajte obroke (doručak, ručak, večera i užine).

Unosite malo kofeina. Možda niste ljubitelj kafe, ali zato kofein možete pronaći i u čajevima, gde je pritom još zdraviji. Kofein ubrzava metabolizam za oko 15 odsto. 

Ne unosite dovoljno belančevina. Pored proteina, one takođe imaju udela u građenju i jačini mišića. Belančevine odlučno aktiviraju metabolizam. Pored njih, nutricionisti savetuju svakodnevno konzumiranje vlakana, jer oni smanjuju kilažu. Jedite mnogo zelenog povrća i namirnice od celih žitarica.

Anemičnost se često povezuje sa usporenim metabolizmom. Gvožđe je bitan sastojak u sagorevanju masnoća, jer je povezano sa kiseonikom koji dolazi u mišiće, a tamo se sagoreva najveći procenat masti. Gvožđe možete uzimati i putem tableta, ali i na prirodan način, uzimajući meso, zeleno povrće, ovsene kaše,... Upamtite da ako povećate količinu gvožđa u organizmu, ubrzaćete i metabolizam. 

Autor: Pink.rs

#gojaznost

#mršavljenje