AKTUELNO

Nakon što su lekari koji leče kovid pozitivne pacijente šokirali fotografijama na kojima se vidi da kovid-19 čini da prsti na rukama i nogama pocrne, pojavio se i novi jezivi simptom – kovid jezik, a sve češća manifestacija bolesti su i čirevi na jeziku i ustima.

Akutni otok jezika, koji se javlja kao deo sindroma glositis, opisao je epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu (KCL) prof. Tim Spektor, koji je upozorio na nove bolne i neprijatne nuspojave.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kavodi da su ovakve pojave kod virusnih infekcija normalna pojava, ali u našoj zemlji se još uvek kod kovid pacijenata ne pojavljuju u velikoj meri. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da je ovakva manifestacija bolesti učestalija kod novog, „engleskog” soja virusa.

– U pitanju je zapaljenje sluzokože jezika, koje može izazvati i zadebljanje jezika. Usled njega dolazi i do gubljenja čula ukusa, što je mesecima poznati simptom koronavirusa – kaže dr Ranković.

Kako navodi, pacijenti kod kojih se javi glositis moraju održavati redovnu higijenu usne duplje. Inače, engleska studija je pokazala da svaka peta osoba obolela od kovida-19 ima simptome kojih nema na zvaničnoj listi simptoma.

#koronavirus

#simptom