AKTUELNO

Ima mnogobrojna lekovita svojstva.

Verovali ili ne, ali kora limuna je zdravija od limunovog soka, ali je veoma bitno da je iz organske proizvodnje. Vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, nervnog sistema i digestivnog trakta. Sa druge strane, polifenoli koji su nađeni u kori ovog citrusa imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom lečenja bolesti poput kancera.

Foto: Pixabay.com

Zato kada budete sledeći put cedili limun, setite se svih prednosti koje plod ovog citrusa nudi. Jedini je preduslov da limun bude iz organske proizvodnje. Obilje kalcijuma i vitamina C pomaže održavanju zuba i kostiju, a samo 100 grama kore limuna obezbeđuje nešto više od 13 procenta dnevnih potreba odraslog čoveka za kalcijumom! Vitamin C ima ulogu u sintezi proteina kolagena, koji je esencijalan za zdravlje ligamenata, tetiva, kože i hrskavica.

Kora limuna je dobra za:

Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i debelog creva.

Snižava krvni pritisak, kao i snižavaju nivo holesterola što doprinosi zdravlju srca.

Preporučuje osobama koje pate od neredovne stolice, želudačnog čira i želudačne kiseline.

Vlakna imaju značajnu ulogu u regulaciji telesne težine, ali i umanjenju rizika od dijabetesa.

Reguliše težinu ubrzava zarastanje rana.

Unutar ljudskog tela, karotenoid se prevodi u vitamin A, koji je važan za zdrav vid i smanjuje rizik od očnih infekcija.

Autor: Pink.rs

#Lek

#Limun