AKTUELNO

Mi imamo i odgovor i rešenje.

U razvijenim zemljama jedna od pet odraslih osoba pati od sindroma nervoznog debelog creva. U Srbiji od tog poremećaja varenja pati od 20 do 30 odsto odraslih stanovnika u gradskim sredinama.

Stručnjaci već dugo tragaju za odgovorom na pitanje zašto neke osobe reaguju na stres i na svakodnevne probleme tako što osećaju tegobe u stomaku. Naučnici pokušavaju da otkriju tajnu takozvanog mozga u trbuhu. Za tajnu vezu stomaka i mozga znaju i laici. Kod nekih osoba bes, svađa, trema ili neizvesnost uzrokuju grčeve ili proliv. Nekom svađa izaziva bol u stomaku.

Šta znači sindrom nervoznog creva?

Sama bolest se definiše kao prisustvo hroničnog bola u donjem delu trbuha, osećaj nadimanja i nadutosti u crevima, pojačanog ispuštanja gasova. To u najvećoj meri remeti kvalitet života takvoj osobi. Poremete se i navike u pražnjenju debelog creva, što može da se manifestuje zatvorom, prolivom ili kombinacijom oba simptoma. Efikasnog leka za ovu grupu pacijenata nema.

Foto: Unsplash.com

Kako ublažiti tegobe?

Pacijenti izuzetno pate jer imaju loš kvalitet života, a najčešće ih okolina, porodica ili kolege na poslu ne razumeju. Za sindrom nervoznog creva ne postoji terapija koja bi pomogla brzo i efikasno, već je dug put do traženja leka za tegobe koje najčešće traju ceo život, s periodima poboljšanja i pogoršanja. S obzirom na to da se radi o hroničnoj bolesti, preparati koji se primenjuju u olakšavanju tegoba trebalo bi pre svega da budu prirodni i bezbedni, da se komforno doziraju i da se mogu primenjivati u dužem vremenskom periodu. To su, pored spazmolitika koji su važni za kratkotrajno smanjenje bola, uglavnom određeni probiotski preparati koji su klinički dokazani, efikasni i mogu se primenjivati doživotno, a najvažnije je da deluju na sam uzrok problema.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Creva

#nervozna creva

#preparat