AKTUELNO

Saznajte na koji način magnezijum daje podršku vašem srcu i kardiovaskularnom sistemu, kao i opštem zdravlju.

Većina ljudi, koji su svesni zdravlja, su čuli za magnezijum. Ali ne znaju baš svi puno o njemu. Međutim, skoro svi se zabrinemo kada osetimo bol ili grč u grudnom košu. Da li nam u tome može pomoći magnezijum?

Magnezijum je esencijalan mineral koji je neophodan za dobro zdravlje. On služi kao kofaktor u više od 300 enzimskih reakcija. Ti procesi uključuju Vaš imunološki sistem, nervni sistem, mišićni i kardiovaskularni sistem.

Uticaj magnezijuma na srce

Nedostatak magnezijuma je usko povezan sa kardiovaskularnim bolestima. Manjak magnezijuma u ishrani povećava šanse za razvoj bolesti koronarnih arterija. Prema nekim studijama, magnezijum igra važnu ulogu u patogenezi hipertenzije. On pomaže da se krvni sudovi šire i skupljaju tako što utiče na kontrakciju glatkih mišića arterija. Suplementacija magnezijumom pokazuje značajno smanjenje krvnog pritiska, kod pacijenata na terapiji antihipertenzivnim lekovima.

Kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom, veoma je značajna oralna suplementacija magnezijumom, jer pored smanjenja krvnog pritiska i otpora krvnih sudova, magnezijum smanjuje i učestalost srčanih aritmija.

Dodavanje magnezijuma može biti značajna terapijska opcija, kao dodatna terapija uz antiaritmike. Istraživanja na pacijentima posle operacije srca, pokazuju da pacijenti sa nižim nivoima magnezijuma, imaju veće poremećaje ritma i morbiditet je bio veći nego kod pacijenata sa normalnim nivoom magnezijuma.

Magnezijum je takođe potreban za opuštanje svih mišića, pa tako i srčani mišić. Važno je shvatiti da naš život može biti ozbiljno ugrožen ako nemamo dovoljno magnezijuma u našim ćelijama. Iako nikad niste čuli da je neko dobio srčani udar zbog nedostatka magnezijuma, poznato je da je važan zaštitni faktor od akutnog infarkta miokarda.

Magnezijum je jači sa vitaminom B6 i vitaminom K2

Ova kombinacija vitamina i magnezijuma nudi značajan napredak u kardiovaskularnoj medicini.

Foto: promo

Vitamin B6

Vitamin B6 pomaže pretvaranje hrane u energiju. Kao kofaktor učestvuje u više od 100 enzimskih reakcija. Vitamin B6 je takodje neophodan za cirkularni sistem. Ne samo da pomaže u sintezi hemoglobina, već i optimizuje sposobnost krvi da transportuje kiseonik do tkiva. Nedostatk B6 može dovesti do anemičnog stanja koje je slično anemiji uzrokovanoj nedostatkom gvoždja. Kada nemate dovoljno vitamina B6 javlja se zamor mišića i niska energija. Prema mišljenju naučnika, vitamin B6 pruža zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Ovaj vitamin pomaže da se smanji nagomilavanje jona kalcijuma unutar ćelija, što je u nekim studijama povezano sa kardiovaskularnim problemima. Kada nema dovoljno B6, postoji povećan rizik od visokog holesterola, ateroskleroze i srčanog udara.

Vitamin K2

Vitamin K ima važnu ulogu u našem organizmu, naročito u prevenciji i lečenju arterijskih kalcifikacija i koronarne bolesti srca. Istraživanja pokazuju da postoji povezanost između niskog nivoa vitamina K sa vaskularnim kalcifikacijama, što dovodi do ateroskleroze – vodećeg faktora rizika za srčane bolesti. Kod normalnih nivoa vitamina K, ljudi obično imaju manje depozite kalcijuma. Viši unos vitamina K poboljšava kardiovaskularno zdravlje i optimizuje nivo kalcijuma u tkivima. Pored vitamina K, i nedostatak magnezijuma ima ulogu u metabolizmu lipoproteina i može doprineti aterosklerozi kao kardiovaskularnom faktoru rizika.

Magnezijum igra važnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju. Usled nedostatka magnezijuma u organizmu mogu nastati mnoge kardiovaskularne bolesti kao što su hipertenzija, kardiomiopatija, srčana aritmija, ateroskleroza, dislipidemija… Nažalost, zbog rafinisane hrane, koju poslednjih decenija sve više konzumiramo, unosimo sve manje magnezijuma, a hipomagnezijemija se sve više dijagnostikuje kod hospitalizovanih pacijenata. Suplementacija magnezijumom može biti veoma korisna kod pacijenata sa određenim srčanim bolestima.

Foto: promo/abela pharm

I zato pored fizičke aktivnosti, izbalansirane ishrane, redovne kontrole kod kardiologa, unesite i Vašu dozu magnezijuma. A srce će Vam zahvaliti kasnije!

Autor: promo

#Zdravlje

#magnezijum