AKTUELNO

Lekar koji proučava bolest pluća već 15 godina upozorio je na predstojeću zdravstvenu krizu koja bi mogla dugoročno da zaseni uticaj KOVID-19

Dr Sasan Rafi, koji je sproveo opsežno istraživanje oštećene plućne fibroze, kaže da su hiljade hospitalizovanih Amerikanaca suočava sa akutnim koronavirusom, koji predstavlja pravu bombu čak  i nakon što se oporave.

Naučnici koji se bave istraživanjem kažu da se oni kojima je dijagnostikovana plućna fibroza i nakon nedelja provedenih na kiseoniku suoče sa šokantnom stopom obolevanja daleko gorom od mnogih karcinoma. Do toga dolazi kada koronavirusne infekcije širom SAD-a rastu nakon pada tokom više od šest nedelja.  Plućna fibroza je bolest koja se javlja kada je plućno krilo oštećeno i usled ožiljaka, koja su uzrokovana agresivnim virusima poput KOVID-19. Lekari kažu da iako su se pacijenti oporavili od korone, usled plućne fibroze mogli bi da umru.

U Americu su zabeležena više od 2,9 miliona slučajeva koronavirusa sa 130.000 smrtnih slučajeva.

- Plućna fibroza ima prognozu od tri godine, što je gore od mnogih karcinoma, a trenutno ne postoji optimalno lečenje- rekao je doktor Rafii napominje da čak iako pacijent preživi hospitalizaciju i tečnost u plućima toliko nedelja, to i dalje može dovesti do dugotrajnih efekata kao što je fibroza.

- To je progresivna bolest, što znači da se možda osećate dobro, ali fibroza postaje sve gora i gora i to je jedno područje, kojim se niko ne bavi a veoma je opasno - kaže doktor Rafi.

Lekar kaže da će neki pacijenti možda morati da žive na kiseoniku čitavog života, dok će drugima možda trebati transplantacija pluća.

Dr Rafi proučava plućnu fibrozu od 2005. godine dok je doktorirao iz molekularne, ćelijske i sistemske fiziologije na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu. Doktor upozorava da ako vlada ne bude obraćala pažnju na njegov rad i rad drugih, doći će do velike krize u zdravstvu.

Foto: Tanjug AP/Simon Dawson/Pool via AP

- Ne radi se samo o tome ko teško umire od virusa, već u onome što će doći godinama i godinama od trenutka kada virus nestane- rekao je.

Gospodin Ioung kaže da će 40% obolelih od akutnog koronavirusa, prema poslednjim podacima, doživeti ekstremni imuni odgovor, poznat kao sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS), koji dovodi do plućne fibroze. Najmanje 20% slučajeva ARDS-a je ozbiljno.

Podaci iz epidemije SARS-KoV 2003. godine takođe su otkrili da je visok procenat preživelih doživeo plućnu fibrozu i smanjenu funkciju pluća.

- Skoro da imuni sistem tela postaje nuklearni i radi na tome da sve ubije, što izaziva ožiljke i razne druge probleme, posebno veoma velike upale - rekao je i dodao:

- I u ovom trenutku krize, preko stotine hiljada ljudi je umrlo od KOVID-a i verujemo da je i u prvom talasu bilo akutnih pacijenata. Mislim da je javnost sve više obaveštena o tome zašto je  KOVID tako užasan i štetan i potencijalno fatalan. Fibroza je zaista kratkoročni i dugoročni problem koji će uzrokovati dalju smrt i invalidnost.

Gospodin Ioung rekao je da je istraživanje njegovog kolege fokusirano na jedinjenje koje ima potencijal da prekine taj fibrotički proces.

- To može izbledeti ožiljke tako da neko zaista može potpuno da se oporavi - rekao je. Dr Rafi veruje da je njegova kompanija blizu razvoja čudesnog leka koji će zaustaviti plućnu fibrozu u njegovim sledovima - čak i prekinuti štetu.

Naša misija je razvoj lekova za fibrozu, kako bi se smanjila smrtnost. Lek je rastvorljivi inhibitor hidroksida epoksida. Rastvorljiva epoksidna hidrolaza (sEH) je enzim u ćeliji i pokazalo se da sprečava fibrozu i da snažno deluje protivupalno. Međutim, antifibrotski lek još uvek nije odobren od FDA i još uvek nije dobio naziv"

Dr Rafi kaže da njegova kompanija ima mnogo solidnih pretkliničkih podataka i podataka sa životinjskih modela koji će ići napred.

Nažalost da bi se postiglo odobrenje FDA, verovatno će trebati još dve do tri godine.

Međutim, kompanija "Upright Pharmaceuticals" razgovarala je sa Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH) i podnela je zahtev za finansiranje kako bi se ubrzala medicinska ispitivanja ovog leka.

- Nadamo se da će ova pandemija moći da ukaže sve ono što radimo ovim istraživanjem, jer ne radi se samo o koronavirusu, već i o suzbijanju svih posledica koje nisu izazvane štetnim virusom. Ne želim da plašim ljude, ali mislim da moramo da navedemo vladu da obrati pažnju na razvoj lekova koji mogu potencijalno lečiti respiratorne viruse poput KOVID-19 i njegoih komplikacija- navode oni.

- Terapija može ne samo da spreči dugotrajno ili terminalno oštećenje pluća ARDS-om, već može da pomogne u produženju života nakon što ovi pacijenti izađu iz bolnice - ističu.

#koronavirus