AKTUELNO

Poslušajte savete lekara šta treba da promenite među svojim kućnim navikama jer loše utiču na vašu kičmu

Pandemija korona virusa je većinu ljudi "prikovala" za rad od kuće. Konstantno sedenje za računarom i slabo kretanje loše se odražavaju na našu kičmu. "Tokom pandemije mnogi pacijenti su se žalili na bolove u vratu i leđima. Međutim, i pre pandemije ova vrsta bolova je bila uobičajena. Prosečan pojedinac doživi jednu do dve epizode bolova u leđima godišnje, što može početi u dvadesetim i ponavljati se kasnije. Srećom, većina bolova u leđima rešava se za šest nedelja", kaže dr. Brajan A. Kol, ortopedski hirurg u Englewood Spine Associates u Englewoodu u Nju Džersiju.

Radite za laptopom iz kreveta 

"Dok radite od kuće sigurno ste pronašli zanimljivo mesto koje je postalo vaša privremena kancelarija, uključujući i krevet. Verovatno ne obraćate pažnju, ali sigurno potonete u poluležeći položaj, a to može da izazove bol u donjem delu leđa, objašnjava.

Rešenje: Održavajte prirodni položaj kičme stavljanjem dodatnog jastuka iza donjeg dela kičme.

Loše spavanje

Istraživanja su pokazala da je loš kvalitet sna povezan s akutnim bolovima u donjem delu leđa, rekao je dr. Kol. Iako ta povezanost nije objašnjena, činjenica je da svakodnevne aktivnosti naprežu telo, a odmor je ključan za oporavak mekih tkiva. 

Rešenje:  Dva su moguća uzroka bolova u leđima- položaj vašeg tela tokom spavanja ili dušek. Pokušajte da pronađete što udodniji položaj, a dušek bi trebalo da bude dovoljno čvrst da podnese vašu težinu, ali i dovoljno mekan da možete ležati. 

Izležavanje na kauču

Kauč i najdraža serija mogu ponekad da dovedu do bolova u leđima. Iako možda mislite da se oni javljaju jer dugo ležite ili sedite, ovo se više odnosi na to kako sedite, kaže. 

Rešenje: Dok sedite vodite računa da imate čvrstu podršku u donjem delu leđa.

Rad u bašti 

Ako u bašti podižete biljke ili držite zemlju u lošem položaju, to može dovesti do naprezanja u donjem delu leđa, a time i uzrokuje bolove.

Rešenje: Vežbajte sigurne tehnike podizanja, uključujući savijanje u kolenima u odnosu na struk, držeći predmete bliže grudima i izbegavajući uvijanje gornjeg dela tela. 

Kuvanje

Najverovatnije stojite na tvrdoj podlozi duže vremena, a ako ste bosi ili ne nosite odgovarajuće cipele, može se javiti bol u petama, kaže dr. Temi Penholov, te dodaje da tada treba menjati način sedenja i hodanja.

#Zdravlje