AKTUELNO

Saznajte koji vitamini i minerali su vam napotrebniji kako biste ojačali i unapredili svoj imunitet.

Kada naš imuni sistem opadne, često posežemo za vitaminima i mineralima koje smo već trebali preda uzimamo. Vitamini i minerali mogu da nam pomognu da podignemo naš imunitet i pojačamo imuni odgovor, a zdrava ishrana bogata vitaminima je prva linija odbrane od virusa i bakterija koji vrebaju sa svih strana.

Saznajte koji vitamini i minerali stimulišu vaš imuni sistem ako želite ne samo da izbegavate sezonske prehlade i viruse, već i da održite dobro stanje tokom cele godine.

Cink i imuni sistem

Cink je važan mineral koji igra vitalnu ulogu u brojnim funkcijama organizma. Na prvom mestu je to imunološka funkcija. Ostale bitne funkcije su rast i razvoj, zdravlje mozga, raspoloženje i san,zdravlje očiju i kože i proizvodnju testosterona.

Postoji više načina na koji cink jača imunološki sistem, ali pre svega on aktivira enzime koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, tako da se oni manje mogu širiti po telu. Cink takođe povećava aktivaciju ćelija odgovornih za borbu protiv infekcije.

Cink takođe smanjuje razne vrste upala u telu, uništava strana tela, i pojačava imuni odgovor na napade našeg organizma.

Foto: Unsplash.com

Studija iz 2013. godine državnog univerziteta Ohajo otkrila je da cink, „namamljen“ u ćelije koje se bore protiv infekcije, zaustavlja oštećenja imunološkog sistema. Naučnici su zaključili da, ako nema dovoljno cinka koji bi podržao imuni odgovor, tada višak neprijateljskih ćelija pokreće upale –potencijalno oštećuje zdrave ćelije i naš organizam.

Cink se prirodno nalazi u sledećim namirnicama: u svim vrstama mesa (teletina, jagnjetina, govedina,piletina ćuretina, svinjetina), ribama i morskim plodovima, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, jajima, mlečnim proizvodima, pivskom kvascu, povrću (masline, zelena salata, krastavci,luk, spanać, paradajz), voću (avokado, banane, kivi, jagode, breskve), i kakau.

Magnezijum i imuni sistem

Magnezijum je mineral koji je u našem telu odgovoran za brojne funkcije, kao što su: regulacija sinteze proteina i normalno funkcionisanje enzima u telu, stvaranje energije, obezbeđenje noramalnog sna, poboljšavanje rada mozga i nervnog sistema, i sprečavanje upala i ključnih žarišta u telu.

Studija sa Univerziteta George Washington pokazala je da deficit magnezijuma dovodi do povećanog nivoa upala u telu, što negativno utiče na krvne sudove, kardiovaskularni i digestivni sistem, jer povećava oksidativni stres.

Foto: Unsplash.com

Nedostatak magnezijuma je povezan je sa oslabljenom funkcijom imunolškog sistema. Magnezijum ima veoma važnu ulogu u proliferaciji i funkciji limfocita, odbrambenih ćelija organizma. Konkretno, magnezijum je potreban za fazu prepoznavanja adhezije u reakciji citolitičkih T-limfocita, gde je magnezijum potreban kao gorivo za proizvodnju odbrambenih ćelija organizma, koje se bore protiv upliva virusa i bakterija, i jačaju imuni odgovor na napade zdravih ćelija.

Magnezijum se prirodno može naći u sledećim namirnicama: voću (banane, trešnje, avokado,kupine), povrću (spanać, blitva, peršun, cvekla), žitaricama, semenkama i orašastim plodovima,mlečnim proizvodima, ribi, čokoladi, kakau.

Vitamin A i imuni sistem

Takođe poznat kao retinol, vitamin A ima ključni efekat na imunitet – naročito hranljivi imunološki sistem creva. Ova činjenica je jako važna, pošto je 70 do 80%  našeg imunog tkiva zapravo locirano u digestivnom traktu.

Mnogostruke strukture tela stalno su izložene mikrobima i toksinama, od kojih svaka ima potencijalda izazove imunološki odgovor. Vitamin A pomaže u održavanju tolerancije sluzokože, pomažući sistemu tela da prepozna “neprijatelja”. Specifični geni odgovorni za imunološki odgovor takođe regulišu vitamin A.

Foto: Pixabay

Vitamin A je poželjno dobiti iz hrane, a ako su izvori nedovoljni, preći i na suplemente vitamina.Izvori ishrane uključuju niz biljnih i životinjskih namirnica kao što su šargarepa, kelj, jagode, jaja,slatki krompir i meso.

Nastavak sledi…

Autor: promo

#Imuni sistem

#cink

'