AKTUELNO

Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje rizik od prehlade za 25 odsto.

S obzirom da je sezona prehlada, uvrstite jogurt u jelovnik, jer probiotici jačaju imunitet i sprečavaju prehlade.

Jogurt je savršena namirnica jer obiluje kalcijumom i dobrim bakterijama koje ishranu čine izbalansiranom, jačaju kosti, ali i dobre su u borbi sa depresijom.

Bakterija Lactobacillus rhamnosus drastično smanjuje simptome stresa, anksioznosti i poremećaja povezanih sa depresijom.

Osim toga, ovaj mlečni proizvod utiče na imunitet, zdravlje srca i zuba. Redovno konzumiranje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, pokazuju rezultati studije američkog Univerziteta Tafts u Bostonu, koja je sprovedena na 2.000 ljudi.

Naučnici su utvrdili da samo jedna šolja jogurta dnevno tokom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 odsto.

Takođe, procenjuje se da, kad bi samo dva odsto dnevnog kalorijskog unosa dolazilo od jogurta, rizik od povišenog pritiska bio bi manji.

Jogurt, poput grčkog, obiluje proteinima i ugljenim hidratima, zbog čega se preporučuje nakon treninga. Proteini omogućuju brži oporavak i utiču na rast mišića.

Jogurt je odličan izbor i za zube jer jača zubnu gleđ koja štiti osetljivi dentin, i samim tim smanjuje mogućnost za razvoj karijesa.

#Prehlada

#Zdravlje

'