AKTUELNO

Ako smatrate da ste iscrpeli mogućnosti za prirodno ostajanje u drugom stanju i dovoljno dugo čekali na prinovu savremena medicina nudi bezbednu i efikasnu proceduru lečenja steriliteta vantelesnom oplodnjom.

- Sve što je vezano za vantelesnu oplodnju intrigira našu javnost, baš zbog pravilnog informisanja trebalo bi da kažemo da iza vantelesne oplodnje stoji činjenica da je 10 miliona beba rođeno iz tog procesa - rekao je poznati srpski ginekolog Vanja Milošević i dodao da to nije beznačajan proces i da nikako nije mala stvar to što je iz jednog medicinskog postupka nastao tako veliki broj novorođenih zdravih beba od 1971. godine kada je počela primena tog postupka.

Foto: E-Stock/Strahinja Kostić

Kako je on rekao kada standardni spontani postupci kojima žena ostaje u drugom stanju ne urode plodom, pribegava metodi inseminacije pre vantelesne oplodnje.

- Samo kada postupci, poput inseminacije ne daju rezultate, poslednja stvar koju medicina može da priušti i da pomogne je postupak vantelesne oplodnje. Sama reč vantelesna znači da se ovaj proces odvija van žene u veštačkim uslovima, i u njima dolazi do postupka u kom spermatozoid ulazi u jajnu ćeliju i oplodi je kako bi stvorio embrion - rekao je Milošević i naveo da je to suština celog postupka.

Embriotransfer

On je objasnio da se sve ono što se inače dešava u telu žene u slučaju vantelesne oplodnje dešava u kontrolisanim laboratorijskim uslovima koji imitacijom procesa unutar organizma stvaraju embrion.

- Embrion se po njegovom stvarnaju vraća u organizam žene. Ta transplatacija emriona ili embriotransfer je jedan od najkomplikovanijih postupaka u ovom procesu, zbog toga što se u praksi dešava da organizam sve ono što inače nije napravljeno u njemu doživaljava kao strano telo i odbacuje ga - kazao je on i dodao da je to veliki problem koji ide uz vantelesnu oplodnju.

Foto: Pixabay.com

- Često se kod žena starijih od 35 godina dešava da se trudnoća ne ostvari spontanim putem, nekad zbog određenih anomalija koje su normalne, a nekada i zbog nekih ozbiljnijijh stvari poput karcinoma - naveo je Milošević i ukazao da je danas pored ženskog steriliteta u osetnom porastu muški sterilitet.

- Postotak uspešnosti vantelesne oplodnje u našoj zemlji jednak je onom u svetu, i to se uvek kreće od 30 do 37 odsto uspešnosti - objasnio je on i dodao da se nikada ne može dati garancija da će svaka žena koja uđe u proces vantelesne oplodnje ostati trudna, ali da veliki broj žena ostane u drugom stanju.

Zakon olakšava ovaj proces

- Zakoni u Srbiji prepoznaju ovaj problem. Naš zakon kao granicu kada svaka žena može da bude podvrgnuta procesu vantelesne oplodnje uzima starost od 35 godina, i tada svaka žena može da aplicira za vantelesnu oplodnju - rekao je on i dodao kako bi prema novom zakonu od Nove Godine postupak vantelesne oplodnje trebalo da bude neograničen za sve koji žele da se podvrgnuo ovoj metodi.

Ograničen broj pokušaja?

- Mi kod muškaraca imamo mali postotak neuspešnosti zato što muškarac od perioda kada je polno spreman, od svoje 14-15 godine, pa nekad i do 70-75 godina može da da vitalan spermatozoid. Kod žena je to drugačije pošto se žena rađa sa određenim brojem jajnih ćelija, i kod njih se polna zrelost javlja od nekih 15 godina kada dobijaju menstruaciju i traje do nekih 35 godina - ukazao je Milošević.

Foto: Pixabay.com

Kako je objasnio, medicina može da produži vek polne zrelosti žene u smislu određenih stimulacija jajnih ćelija, ali sve je to ograničenog roka.

- Zbog toga mi aplejujemo na žene da dok su mlade pokušavaju da ostanu u drugom stanju spontano - rekao je on i dodao da je sve evidentnije to da žene sve kasnije u životu počinju da razmišljaju o započinjanju trudnoće i upozorava da su tada jajne ćelije ćelie na kraju svog reproduktivnog veka.

Moguće je i čuvanje janih ćelija

- Kada žena recimo ima karcinom jajnika biće podložna hemioterapiji i zračenku koje šteti jajnim ćelijama. Tada medicina pruža mogućnost da se jajna ćelija uzme u periodu kada je ima i da se zamrzne. Žene mogu i podvrgavaju se takvom postupku - rekao je on i objasnio da bi to trebalo da bude praksa samo u slučaju nekih bolesti ili neizbežnih hirurških intervencija u kojima dolazi do otklanjanja jajih ćelija.

Foto: Pixabay.com

Objasnio je još da je procedura nakon vraćanja embriona u njeno telo žene delikatna:

- Nakon vraćanja embriona u telo žene, ona je je podvrgnuta sredstvima kojima se sprečava da orgnaizam odbaci embrion

- Žena u tom slučaju mora da se podvrgava često procesima dobijanja raznih imunosupresora da se ne odbaci embrion, i takva trudnoća zbog toga uslovno spada u visoko rizične trudnoće. Žena tada mora da vodi više računa o sebi i svom zdravlju i da bude pod stalnim lekarskim nadzorom - ukazao je Milošević i objasnio da se vantelesnoj oplodnji uglasvnom podvrgavaju žene preko 35 godina starosti.

- Njih često prate visok pritisak i manje hormona. U tom slučaju žena se podvrgava hormonskoj terapiji kako bi dobila hormone koje inače već nema - ukazao je on, dodavši kako je to ''jedan vrlo pipav posao''.

Uslovi koje partneri moraju da ispune uslove

- Kako bismo videli sa čime raspolažemo kod oba partnera prvo moramo da vidimo da obavimo određene testoce. Kod muškarca se proveravca ima li vitalne spermatozoide, koliki je njihov broj, kao i da li u spermogrmau ima nekih bakterija koje bi svojim postojanjem mogle da kompromituju čitav proces vantelesne oplodnje - rekao je Milošević i naveo da postojanje bakterija u genetskom materijalu makar jednog od partnera neminovno zaustavlja proces vantelesne oplodnje.

Foto: Pixabay.com

On je objasnio da se kod žena radi hormonski status koji ima tačnu proceduru kada se uzima zrela jajna ćelija.

- U slučajevima kada je jedan od partner apozitivan na primer na HIV, pogotovo žena, tada je tu u pitanju više imunološka stvar. A parovima u ovoj situaciji se ne preporučuje obavljanje ovog provcesa jer je rizik po trudnoću koja je inače visokorizična znatno veći - obasnio je on i dodao da u Srbiji ima slučajeva vantelesne oplodne kod roditelja koji su inficirani virusom hiv-a, i da sva rođena deca nisu inficirana ovim virusom.

#Ginekolog

#vantelesna oplodnja

'