AKTUELNO

Bolesnu decu je zabranjeno voditi u vrtić. Pojedini roditelji, međutim, usled nemogućnosti da odsustvuju sa posla ili da na drugi način organizuju čuvanje deteta mališane, iako su bolesni, odvode u obdanište.

Kako bi sakrili da je dete bolesno, dešava se da roditelji, ne samo slažu vaspitačice, već i da mališanu pre polaska u vrtić daju lek, koji na primer obara temeraturu, pa na taj način "maskiraju" temperaturu.

Ima roditelja koji idu i korak dalje – izađu sa posla u pauzi i svrate u vrtić kako bi videli dete i neprimetno mu dali lek. 

Odvođenjem bolesnog deteta u vrtić roditelji ugrožavaju i njegovo zdravlje, ali i zdravlje drugih mališana u obdanišu, upozorava pedijatar Saša Milićević.

Milićević je u razgovoru za Pink.rs izdvojio šest zdravstvenih problema koji su kontraindikacija za odlazak u vrtić. 

BOGINJE

- Dete ne bi trebalo da se šalje u vrtić ako ima neku infektivnu bolest, kao što su boginje. Bilo koja osipna dečja gorznica je kontraindikacija za odlazak u vrtić, i reč je o bolestima koje su izuzetno zarazene – kaže naš sagovornik, napominjući da decu koja imaju boginje ne treba slati ni u školu, a posebno ne u vrtić jer je njihov imunitet još slabiji.

TEMPERATURA 

- Febrilno dete ne treba voditi u vrtić. Temperatura je znak infekcije i može da se prenese drugom detetu iz kolektiva, bez obzira gde je dete zaradilo infekciju, iako se mnogi roditelji vode mišlju da je dobio baš u vrtiću, te da zbog toga nema problema da ide u obdanište – istiće Milićević.

Foto: Unsplash.com

PROLIV 

Doktor ističe da dete ne treba voditi u vrtić ako ima intenzivan proliv, odnosno učestale tečne stolice.

- Virus je najčešći uzrok proliva. To su rota i adeno virusi koji su, takođe, veoma zarazni. Ako pošalju u obdanište dete koje ima dijareju, postoji šansa da zarazi i dugu decu, posebno što oni razmenjuju igračke, a ponekad i flašice i cucle – dodaje Milićević.

ČESTO MOKRENJE

Prema rečima našeg sagovorinika, dete ne treba voditi u vrtić ni kada ima neke od znakova urinarne infekcije.

Milićević je rekao da dete koje često mokri ili ima bol pri mokrenju, posebno ako je sve ovo praćeno temperaturom, ne treba voditi u vrtić. On je napomenuo da se urinarne infekcije lako prenose preko noše ili toaleta, posebno kada su u pitanju devojčice.

Foto: Unsplash.com

KAŠALJ, ALI NE SVAKI 

- Ako dete ima neki alergijski kašalj može da ide u vrtić. Roditelj sam ne može da zaključi da li je alergija ili infekcija i moraju da odu kod pedijatra koji treba da postavi dijagnozu i kaže da li dete može u vrtić. Dete koje ima bronhitis ili upalu grla treba da ostane kod kuće – naveo je Milićević.

PROMENE NA KOŽI

- Ako dete ima svrab između prstića to može biti znak šuge i tada ne treba da bude u kolektivu, kao ni ako ima vaške – rekao je Milićević. Ukoliko dete ima atopijski dermatitis nema razloga da ostaje kod kuće, jer nije reč o zaraznoj bolesti. 

Autor: S.M.

#Bolest

#Vrtić

#deca

'