AKTUELNO

Pojedinci zbog njih zatraže pomoć lekara, dok ih većina ignoriše, a nakon izvesnog vremena i ne primećuju.

Terate ispred očiju mušice kojih nema, a one se vraćaju, bezuspešno skidate paučinu koju samo vi vidite, muče vas tačkice za koje ne znate odakle su se pojavile, vidokrug vam povremeno paraju bleskovi... Ove, uslovno rečeno, čudne pojave dešavaju se gotovo svakome u nekom trenutku života. Uglavnom se pojave i nestanu, ali mogu i da ostanu. Pojedinci zbog njih zatraže pomoć lekara, dok ih većina ignoriše, a nakon izvesnog vremena i ne primećuju.

O kakvim pojavama je reč, zašto nastaju i da li ih treba shvatiti ozbiljno, objašnjava oftalmolog i retinalni hirurg profesor dr Ivan Stefanović iz istoimene ordinacije:

- Leteće mušice ili floaters, kako se stručno zovu, javljaju se usled degenerativnih promena u staklastom telu, odnosno specifičnom gelu koji ispunjava očnu jabučicu. U vidnom polju mogu da se jave i u obliku linija ili mrežica, ali i bleskova koji predstavljaju malo ozbiljniju priču. Mušice, tačkice i svi ostali oblici najbolje se vide gledanjem u belu i svetlu podlogu, kao što je, recimo, vedro nebo ili bela pozadina računara.

RAZLOZI ZAMUĆENJA

Zamućenje staklastog tela može biti znak i drugih ozbiljnih oboljenja oka, kao što su razna zapaljenja, krvarenja, povrede, bolesti krvnih sudova ovog organa. Međutim, zamućenja mogu biti i posledica drugih bolesti, kao što je dijabetes, neregulisan visok krvni pritisak, oboljenja krvi - navodi ovaj stručnjak.

* Da li su mušice i ostali pojavni oblici opasni?

- U 99 odsto slučajeva reč je o fiziološkoj pojavi vezanoj za proces starenja staklastog tela, koja ne nosi ništa ozbiljno. Pomeraju se kada se pomera i oko, ostavljajući utisak da "lutaju". Ako nisu povezane sa promenama na mrežnjači bezopasne su i ne zahtevaju nikakvo lečenje. U brojnim slučajevima gube se spontano. Međutim, zbog onog jednog preostalog procenta, ipak treba posetiti oftalmologa i obaviti detaljan pregled.

* Šta se tačno dešava u staklastom telu?

- U staklastom telu dolazi do zamućenja usled nakupljanja i grupisanja ćelija, a te ćelije se zapravo i vide kao mušice ili drugi navedeni oblici. Do ovih promena dolazi zbog redukcije staklastog tela usled smanjenja količine gela u njemu, a to dovodi do postepenog odvajanja staklastog tela od mrežnjanje, zadužene za beleženje slika iz našeg okruženja. Proces ne nastaje naglo, već je uslovljen godinama, zbog čega se najčešće javlja nakon šezdesete. Znači, u ovom slučaju, sve što dugo traje nije opasno. Ako veličina mušica ostaje ista, a ne povećava se ni njihov broj, ne treba da se brinete.

* A kada je opasno?

- Može da bude opasno ako osoba u svom vidnom polju primeti blesak nalik munji ili blicu, a potom se odmah javi zamućenje, pa senka nalik dimu od cigarete ili, pak, zavesa. To može biti znak prskanja ili rupture retine, odnosno odvajanja mrežnjače od svoje osnove. Javlja se i kada je retina istegnuta ili oštećena. Retina je deo oka sa čepićima i štapićima odgovorna za stvaranje slike koju vidimo. Ablacija ili odvajanje retine ne nastaje odmah već tek nakon njene rupture ili pucanja. Zato je vrlo važno, ukoliko dođe do pojave bleska, odmah posetiti oftalmologa da bi se blagovremeno preduzele odgovarajuće mere, ako je došlo do rupture retine. Najefikasnija je primena laser-fotokoagulacije retine. Na ovaj način stvaraju se ožiljci oko rupture mrežnjače i sprečava nastanak ablacije.

* Za koga je tipično odvajanje staklastog tela?

- Kod svih osoba starijih od šezdeset godina fiziološki dolazi do odvajanja staklastog tela. Gel koji ispunjava očnu jabučicu tokom godina se razvodnjava i odvaja od mrežnjače. Naravno, taj proces nije nagao. Međutim, kod nekih ljudi se staklasto telo čak jače pripaja za mrežnjaču, pa oni normalno vide. Inače, mušice, paučina ili mrežice, kao i svetlaci nalik treperenju svetla, obično se javljaju sa bočnih strana što se registruje perifernim vidom. I zbog toga, opet, treba napraviti detaljan pregled oka nakon širenja zenica, jer, primera radi, ti mali svetlaci mogu da ukažu i na mikrorupturu ili naprsnuće retine. Ponekad treperenje svetla u vidnom polju može da se javi a da nije došlo do odvajanja staklastog tela.

PREFINjENOST MREŽNJAČE

Mrežnjača ili retina je veoma tanka vidna opna koja ima 120 miliona senzornih ćelija preko kojih prima vidne nadražaje. Bleskovi zbog njenog naprsnuća ili prskanja zahtevaju hitnu intervenciju. Naprsnuća nastaju i zbog degenerativnih promena i češće se javljaju kod kratkovidih osoba. Zato je važno da svi, a posebno kratkovide osobe, bar jednom godišnje obave detaljan pregled očiju, obavezno sa proširenim zenicama - ističe dr Stefanović.

* Šta ga je onda izazvalo?

- Tada se obično radi o spazmu ili delimičnom suženju krvnih sudova u mozgu, koje se može videti samo pregledom oka. Nastaje kao posledica umora ili napora nakon radnog dana, a često se manifestuje u vidu vaskularno neuroloških glavobolja, poznatih kao migrena. Svetlaci, odnosno treperenje svetla, koje se javlja kod ablacije mrežnjače traje danima, što predstavlja razlog više da se što pre ode očnom lekaru. Jer, ako se ablacija ne reši blagovremeno i na pravi način, svakom kasnijom intervencijom teško može da se vrati kvalitetan vid.

#OKO

#Oči

#Zdravlje

'