AKTUELNO

Da li pripadate osobama koje nerado bacaju stare stvari, jer "mogu da zatrebaju"?

Takav stav je potpuno pogrešan, upozoravaju stručnjaci, jer među njima ima i onih koje u sebi sadrže štetne sastojke, pa nepovoljno utiču na zdravlje. Evo nekoliko, kojih se nakon određenog vremena obavezno treba osloboditi.

* Patike koje su "pretrčale" od 500 do 650 km obavezno treba zameniti, ističe američki fiziolog Džejson Karp. Primera radi, ako neko sedmično trči 50 km, patike bi trebalo da zameni nakon tri meseca. U suprotnom, ako se patike predugo nose, tanje im se jastučići. A zbog manje materijala koji bi, inače, trebalo da ublažava dodir stopala o tlo, dolazi do bolova u mišićima i kostima.

* Stare plastične posude za čuvanje hrane, napravljene od čvrste plastike obavezno treba baciti. Čvrsta plastika obično sadrži polikarbonat, pa samim tim i štetni sastojak bisfenol A. U novijim plastičnim posudama njega nema, ali se zato u većini starijih nalazi.

* Istrošene četkice za zube trebalo bi baciti posle tri meseca, jer s protokom vremena postaju sve manje efikasne. Ako se zubi redovno peru ujutru i uveče, počinju da se habaju već posle dva meseca. Kao takve ne čuvaju zube, već podstiču njihovo kvarenje i pojavu karijesa.

#Kuća

#Patike

#Zdravlje

'