AKTUELNO

Oplkčenačke palačinke su poseban specijalitet koji je Titov lični kuvar spremao za tadašnjeg predsednika Jugoslavije, ali i za francuskog predsednika Valeria Žiskara D’Estena.

"Oplenačke palačinke", koje su postale simbol tradicije i gastronomskog nasleđa Srbije, s bogatim voćnim filom i osvežavajućim sosom od malina, savršen su spoj lokalnih sastojaka i ukusa koji prizivaju duh Oplenca. Ovaj specijalitet nije samo uživanje za nepce, već ima i svoju priču koju je još davno ispričao Titov lični kuvar, Mića Stojanović.

Prema pričama, kada je francuski predsednik Valeri Žiskar D’Esten posetio Jugoslaviju, za njega je pripremana upravo ova delikatesa. Titov kuvar, Stojanović, priseća se kako je šef protokola naredio da se francuskom gostu ne servira jelo iz italijanske ili španske kuhinje, već nešto sasvim srpsko i tradicionalno. Pošto je izbor srpskih poslastica bio prilično skroman, a izbegavalo se previše slatko, kuvar je odlučio da napravi oplenačke palačinke.

Na Oplencu, gde je domaća proizvodnja grožđa, oraha i suvih šljiva, ovi sastojci čine osnovu za jedinstven recept. Prepoznatljive po bogatom voćnom filu, ove palačinke postale su hit u bivšoj Jugoslaviji, ali i van njenih granica. Francuski predsednik je kasnije izjavio da ništa lepše nije probao, a ovaj ukus je, čini se, zauvek ostao u njegovom sećanju.

Recept za oplenačke palačinke, prema Stojanoviću, u sebi nosi sve tajne i lepotu srpske tradicije, a specifičnost je upravo u kombinaciji lokalnih sastojaka. Ove palačinke nisu samo desert, već su postale simbol srpske gostoljubivosti i kvaliteta, i to ne samo za domaće, već i za strane goste, poput Žiskara D’Estena, koji je bio očaran njihovim specifičnim, ali nenadmašnim ukusom.

Recept za Oplenačke palačinke:

Priprema testa

Napravite testo kao za klasične palačinke, pomešajte brašno, jaja, mleko i sodu vodu kako biste dobili laganu i prozračnu smesu.

Fil od suvih šljiva, oraha i grožđa

U posebnom loncu skuvajte suve šljive, seckane orahe i suvo grožđe u vodi dok ne omekšaju i stvore bogat, voćni ukus. Umesto klasičnih začina, dodajte šljivovicu, koja će dati specifičan, prepoznatljiv miris ranke šljive i dodatno obogatiti ukus fila.

Složite i oblikujte palačinke Filujte palačinke redom palačinka, pa sloj fila sve dok ne potrošite sav materijal, a zatim oblikujte kao šajkaču.

Sos od malina za poseban završni deo, pripremite sos od malina. Kuvajte maline sa malo belog vina i šećera dok ne dobijete gusti, aromatični preliv, savršen za kontrast sa bogatim punjenjem.

Autor: Dubravka Bošković