AKTUELNO

Istraživači su otkrili da postoji veza između psihopatskog ponašanja i zevanja. Zevate li i vi kad vidite nekoga da zeva? Često vam se to događa? Ili nikad? Otkrijte što to znači.

Mnogo je znakova koji ukazuju na to da je neko psihopata. Imaju osobine poput površnosti, narcizma, grandioznog osećaja sebe, patološkog laganja, nedostatka osećaja krivice i empatije te još mnogo toga.

Istraživanja su takođe pokazala da bi vas prijateljstvo s bivšim moglo pretvoriti u psihopatu.

Prema jednoj studiji iz 2015. godine objavljenoj u "Personality and Individual Differences", istraživači su otkrili da postoji veza između psihopata i zevanja.

Istraživači sa Univerziteta Bejlor okupili su 135 ispitanika, testirali su ih pomoću testa "Inventar psihopatske osobnosti", a zatim su sproveli eksperiment u kom su ispitanike izložili zevanju.

Kad vidite drugog čoveka da zeva, počne li se i vama zevati nakon nekoliko sekundi? Koliko ste izdržali bez zevanja? Prvih 5 sekundi? Ili sve do kraja? Ako ste se pre kraja tuđeg zevanja isto prepustili zevanju, čestitamo! Niste psihopata. Ali, ako niste, mogli biste biti.

Prema istraživačima, to ima direktnu vezu sa empatijom. Jedan od znakova da ste psihopata je nedostatak empatije prema drugim ljudima.

Poznato je da je empatija jedan od ključnih psiholoških činilaca koji mogu dovesti do "zaraze" zevanjem.

Prethodne studije su primetile isti nedostatak empatije kod dece iz spektra autizma (međutim, to ne znači da su autistični pojedinci psihopate - to samo znači da je manja verovatnoća da će zevati).

Istraživači su testirali mnogo više od samog nedostatka zevanja kod ispitanika.

Takođe su testirali koliko lako se preplaše (psihopate je jako teško preplašiti). Što je manja verovatnoća da se neko preplašio, to je manje verovatno da će i zevati.

- Naravno, ovo nije dijagnostički alat za psihopatiju, ali je zanimljiva veza koja pokazuje kako te osobine ličnosti na neočekivane načine utiču na različita ponašanja - kaže profesorka i naučnica Dženifer Golbek.

Dakle, možete se opustiti! Samo zato što niste zevali kad ste videli nekog drugog da zeva ne znači da ćete početi da kuvati ljudsko meso poput Hanibala Lektora.

To verovatno samo znači da niste empatični, da ne dopuštate osećajima da utiču na vaše odluke i da vas ometaju u radu.