AKTUELNO

Pravoslavna crkva slavi Sabor arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta, a upravo se danas dogodilo čudo u crkvi Svetog arhangela Gavrila u Žitkovcu.

Naime, dok je jedan od umetnika radio konzervaciju freske, u crkvu je uleteo vrabac koji je čoveku sleteo na glavu, nakon čega ga je on uzeo u ruke i počeo da miluje.

Foto: Privatna arhiva

Neverovatno je da se jedna ovako specifična situacija dogodila baš tokom velikog praznika u crkvi koja nosi ime po arhangelu Gavrilu. Podsetimo, upravo je Gavrilo blagovestio Joakimu i Ani začeće Presvete Bogorodice. Njoj je bio i anđeo hranitelj - donosio joj je hranu a doneo joj je i blagovest o začenju sina božjeg. Gavril znači i bog i čovek, pa je i samo njegovo ime odslikavalo Isusa Hrista koji će doći na svet. 

Foto: Privatna arhiva

Na ovaj praznik najčešće se mole žene koje žele da postanu majke, ali mu se i svi drugi verni obraćaju za pomoć, rečima "O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Na našoj čuvenoj fresci Beli anđeo prikazan je kako sedi na Hristovom grobu i celom svetu objavljuje njegovo vaskrsenje.

Video: Privatna arhiva