AKTUELNO

Pravoslavna crkva slavi Sabor arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta.

Arhanđel Gavrilo je, prema pravoslavnoj veri, najvažniji božji glasnik - on donosi blage i lepe vesti.

Upravo on je blagovestio Joakimu i Ani začeće Presvete Bogorodice. Njoj je bio i anđeo hranitelj - donosio joj je hranu a doneo joj je i blagovest o začenju sina božjeg. Gavril znači i bog i čovek, pa je i samo njegovo ime odslikavalo Isusa Hrista koji će doći na svet. 

Na njegov praznik najčešće se mole žene koje žele da postanu majke, ali mu se i svi drugi verni obraćaju za pomoć, rečima "O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Međutim, ovo je i praznik novog početka, pa je dobro nešto započeti, bez obzira na to da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat. Sveti Aranđeo slavi se, po crkvenom kalendaru, 26. jula i 8. aprila, dan posle Blagovesti.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada.

Na našoj čuvenoj fresci Beli anđeo prikazan je kako sedi na Hristovom grobu i celom svetu objavljuje njegovo vaskrsenje.