AKTUELNO

Posao konobara nije nimalo jednostavan - duge smene, rad tokom noći, celodnevno stajanje na nogama, kontakti sa neprijatnim gostima, a tu je i teška situacija koja ih je sve zatekla pre godinu dana nakon pojave pandemije.

Mnogi su ostali bez posla, a mnogi su na čekanju dok ponovno ne počnu raditi posle lokdauna. Mnogi nisu ni znali da je 24. februar kada obeležavaju njihov dan, a povodom tog dana otkrili su šta sve rade kako bi ''pokupili'' simpatije gosta i dobili dobar bakšiš, koliko truda u to ulažu i što nikako ne vole da gosti rade.

O ovoj temi raspravljalo se na jednoj društvenoj mreži, gde su mnogi bivši ili sadašnji konobari i konobarice podelili trikove kojima se služe kako bi im gosti ostavili što bolji bakšiš.

1. Suptilno klimanje glave prilikom primanja narudžbe ostavlja utisak kako je gostu pružena potpuna pažnja zbog čega on dobija na važnosti. Osim što izgleda kao da ga se sluša bez prestanka, klimanje glavom popraćeno uz nazive određenih jela ili pića može potaknuti želju za njima jer izgleda kao da ih konobar odobrava, a ljudi veruju kako oni znaju sve o ugostiteljskom objektu u kojem rade.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

2. Ako se radi o mestu više kategorije, konobari će uz večeru rado da urade nešto čime će zabaviti goste. Ne mora se raditi o nekom velikom spektaklu, dovoljno je impresionirati goste svojim veštinama. Ponekad je to specijalno flambiranje nekog jela, žongliranje flašama pića ili pak nešto treće, što fantastično izgleda i ostavlja utisak da konobar zaista zna svoj posao. Ljudima obično nije problem da pravom profesionalcu ostaviti koji dinar više nego što su planirali.

3. Dobro pamćenje najbolji je prijatelj svakog konobara ne samo u situacijama kada primaju narudžbu već i tokom celog radnog vremena. Osim narudžbe, važno je zapamtiti poneke detalje poput imena ili deo iz razgovora koji su se s njima vodili. Ako mu konobar zapamti ime, gost se lakše zbližava sa osobljem restorana, a ako još i zapamte koje mu je omiljeno piće ili što uvek jede, rado će ostaviti dobru napojnicu.

4. Konobari su otkrili kako uvek pretpostavljaju ko će iz društva platiti račun, a onda prate tu dinamiku i toj osobi pružaju najviše pažnje. Jedan od malih trikova kojima se koriste jeste i onaj da s tom osobom pokušaju da ostvare lagani dodir rukom po ramenu ili ruci kako bi ostvarili prisniji odnos.

5. Posebnu pažnju konobari mogu posvećivati vašoj deci ili ljubimcima, ali to ne mora da znači da im je pravo stalo. Konobari znaju kako će ovo raznežiti svakog pojedinca i to ponekad znaju da iskoriste tako da im posvete posebnu pažnju koja najčešće rezultira velikom napojnicom zbog ljubaznosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

6. Važno je osigurati da se gost oseća kao kod kuće, a tome dobro može poslužiti i uspostavljanje razgovora.

"Neki ljudi uvek razgovaraju s konobarima. Važno je taj razgovor i nastaviti, a ne samo se smeškati i otići. Ako se u taj razgovor još može uneti i neka šala, to je pun pogodak", rekla je Barbara V, koja radi kao sezonski konobar, otkrivajući da zbog ljubaznog ponašanja i profesionalnog stava zna da od bakšiša zaradi i pola plate. 

Dugogodišnja konobarica napisala je tekst o stvarima koje konobari ne podnose da gosti rade.

Želimo da vam servirati savršeno jelo, ali ponekad ne možemo da pripremimo jelo koje ste zamislili jer moramo da pratimo jelovnik koji je osmišljen da može zadovoljiti većinu gostiju u restoranu i mogućnosti kuhara - poručila je ona.

Zamolila je ljude i da ne lažu o svojim alergijama na namirnice jer kuvarima oduzima jako mnogo vremena da prilagode vaše jelo kako ne biste imali alergijskih reakcija. Ako lažete o svom zdravstvenom stanju samo kako biste dobili neki "ekstra obrok", to zaista nije lepo. Takođe, ako naručujete hranu za poneti bilo bi lepo da ostavite napojnicu i u takvim situacijama.

Foto: Pixabay.com

Imamo samo dve ruke, baš kao i vi. Zato imajte na umu, ako je gužva, da nismo u mogućnosti jako brzo da obavimo ono što bismo mogli da nije gužva u restoranu. Imajte razumevanja za to i pokušajte pozvati konobara za dodatne narudžbe za sve za stolom, a ne jedan po jedan svakih nekoliko minuta.
Neretko su plate konobara vrlo male, pa mnogi žive od bakšiša. Ako ste u mogućnosti, ostavite bakšiše, to nam znači mnogo.
I mi smo ljudi koji greše, zato nam recite ako smo nešto zaboravili da donesemo. Dajte nam priliku da ispravimo propust, nemojte nas napadati. Nemojte nas kažnjavati tako što nećete da ostavite napojnicu jer vam se jelo našeg kuhara nije svidjelo. Frustrirajuće je kada nam ne date priliku da vam pokušamo učiniti boravak i konzumaciju jela kod nas što prijatmnijim.

Foto: Pixabay.com

U restoranu rade celi sistemi koji funkcionišu oko vas. Ako ste završili s jelom, a vidite da neko duže čeka na slobodan sto, ustupite svoje mesto nakon obroka. Pazite na svoju decu koja trčkaraju oko da nas ne ometaju u poslu ili nešto ne obore na pod. Ili na njih." I kad mere popuste, gosti kafića i restorana mole se da se pridržavaju svih propisanih mera.