AKTUELNO

Na današnji dan umro je američki istraživač, admiral Robert Edvin Piri koji je aprila 1909 prvi stigao na Severni pol.

1631 Nemački knezovi protestanti sklopili su savez sa švedskim kraljem Gustavom II, čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat (1618-48).

1707 Umro je poslednji veliki mogul Indije Aurangzeb koji je 1658. zbacio oca s vlasti, pogubio braću i uzurpirao presto. Osvojio je Dekan, Kandahar i Kabul i nazvao se "Alamgir" (osvajač sveta). Podsticao je umetnost i nauku, osnivao škole i fanatično širio islam, progoneći hinduizam. Njegovom smrću počelo je slabljenje mogulske države.

1790 Umro je car Austrije Josif II (Joseph), najstariji sin Marije Terezije (Maria Theresia) i njen suvladar od 1765. do 1780. Kao pobornik prosvećenog apsolutizma, sproveo je značajne reforme, 1781. uveo državnu kontrolu nad papskim bulama i doneo Edikt o toleranciji kojim je priznao slobodu veroispovesti u austrijskom carstvu.

1809 Francuzi su posle duže opsade zauzeli Saragosu koja je odbila Napoleonovog brata Žozefa (Joseph) za kralja Španije.

1860 U Novom Sadu je izašao prvi broj "Danice", najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma koji je pokrenuo i uredjivao Djordje Popović. "Danica" je okupila stotinak pisaca, medju kojima Jakova Ignjatovića, Djuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića.

1886 Rodjen je madjarski revolucionar Bela Kun, jedan od osnivača Komunističke partije Madjarske vodja madjarske sovjetske revolucije 1919. Streljan je u staljinističkim čistkama u SSSR-u 1939, a rehabilitovan posle Staljinove smrti.

1908 Umro je pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Njegovo najznačajnije delo je roman "Bakonja fra Brne".

1920 Umro je američki istraživač, admiral Robert Edvin Piri (Edwin Peary) koji je aprila 1909 prvi stigao na Severni pol. Ispitao je i najseverniji deo Grenlanda, oplovio ga i 1901. ustanovio da je ostrvo.

1938 Šef britanske diplomatije Entoni Idn (Anthony Eden) podneo je ostavku u znak protesta zbog popustljive politike premijera Nevila Čemberlena (Neville Chamberlain) prema nemačkom diktatoru Adolfu
Hitleru.

1942 Japanci su u Drugom sveskom ratu napali portugalski Timor i ostrvo Bali u holandskoj Istočnoj Indiji.

1962 Posle uspešnih podorbitalnih letova s ljudskom posadom, SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale svemirski brod "Merkjuri-Atlas 6", kojim je prvi američki astronaut Džon Glen (John Glenn) tri puta obleteo oko Zemlje. Let je trajao četiri sata, 55 minuta i 23 sekunde.

1967 Predsednik Indonezije Ahmet Sukarno predao je svu izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši samo "titulu" predsednika.

1979 Od erupcije indonežanskog vulkana Sinira poginulo je 175 ljudi.

1985 U Irskoj je, i pored žestokog protivljenja rimokatoličke crkve, legalizovana prodaja kontraceptivnih sredstava.

1986 Verski sukobi Hindusa, muslimana i Sika zahvatili su Indiju, a u tri indijske države je zaveden policijski čas.

1991 Usvajanjem amandmana 99. na Ustav kojim je Republika Slovenija definisana kao samostalna država, Skupština Slovenije je pokrenula inicijativu za izdvajanje iz SFR Jugoslavije, dok je Vlada Hrvatske podnela Saboru dopunu Ustava po kojoj u Hrvatskoj važe samo njeni zakoni čime je suspendovan Ustav SFRJ.

1996 Zetovi predsednika Iraka Sadama Huseina (Saddam Hussein), general Husein Kamel Hasan (Hassan) i njegov brat Sadam Kamel, vratili su se s porodicama u Irak iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu. Predsednik ih je pomilovao, ali su tri dana kasnije obojica ubijena.

1999 Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, pojačao se oružani sukob srpskih snaga bezbednosti i pripadnika ekstremističke organizacije kosovskih Albanaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

2000 Srpska policija je za sedam dana privela 24 aktiviste studentske organizacije "Otpor" zbog antirežimskih plakata i grafita. Hapšenje aktivista "Otpora" i onemogućavanje rada nezavisnih medija, su trajali do izbora u septembru na kojima je, pobedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

2002 U najvećoj železničkoj nesreći u Egiptu, u požaru u vozu na liniji Kairo Luksor poginula su 373 putnika, a 66 je povredjeno.

2003 U požaru na rok-koncertu grupe Great White u jednom noćnom klubu u Vest Vorviku, na ostrvu Roud (SAD), poginulo je 100, a povredjeno 200 ljudi.

2003 Komandant Ratnog vazduhoplovstva Pakistana Mušaf Ali Mir (Murshal), njegova žena i još 15 ljudi poginulo je kada se vojni avion Foker-27 srušio u blizini Kohata na severozapadu zemlje.

2005 Izraelska vlada je donela odluku o povlačenju iz pojasa Gaze i o etapnom iseljavanju jevrejskih naselja.

2006 U bečkoj palati "Daun Kinski" počeli su dvodnevni pregovori predstavnika Srbije i Kosova o decentralizaciji vlasti na Kosovu. To je bio i početak direktnih pregovora o statusu Kosova.

2006 Umro je penzionisani nadbiskup Pol Marčinkus (Paul Marcinkus) bliski saradnik papa čiji je dugogodišnji staž na čelu Vatikanske banke obeležen finansijskim skandalima, misterioznim smrtima i kriminalom.

2009 Rusija je ukinula vize za putovanja državljana Srbije.

2009 Na osnovu odluke Osnovnog suda u Banjaluci Islamska zajednica u Bosni dobila je oko 32 miliona evra od Republike Srpske i grada Banjaluke, na ime odštete za rušenje 16 džamija na području Banjaluke tokom ratnih sukoba od 1992. do 1995.

2013 Bugarska vlada dala je ostavku nakon masovnih protesta protiv visokih cena struje i pada životnog standarda, i tako se pridružila drugim evropskim vladama koje su pale zbog "stezanja kaiša" tokom četvorogodišnje ekonomske krize.

2017 Glad je pogodila više oblasti Južnog Sudana razorenog trogodišnjim ratom i gotovo polovina stanovništva je trebala pomoć u hrani.

#Vremeplov