AKTUELNO

Ako među starim igračkama imate neku kolekciju koju želite da bacite, razmislite ponovo, jer upravo na taj način, jedna porodica iz Britanije je zaradila skoro pola miliona evra.

Naime, oni su tokom čišćenja garaže pronašli igračke koje su dobile od suseda, a za koje nisu ni znali koliko zaista vrede.

Bračni par iz Stourbridža u Engleskoj, postao je bogatiji za 443.000 evra i to samo zahvaljujući tome što nisu bacili, kako su rekli, gomilu lutaka koje je sakupljao njihov sused. Kako se kasnije ispostavilo, najzaslužniji je njihov sin, koji je pretpostavio da kolekcija figura iz "Ratova zvezda" vredi mnogo novca.

Kako se navodi, igračke su bile mahom neraspakovane i u originalnoj ambalaži, te je stručnjak koga su zvali da ih proceni, mogao samo da potvrdi sumnje mladića.

"Mnoge gračke su bile malo vlažne, ali reč je o najlepšoj kolekciji Ratova zvezda koje sam video. Dobili smo ponude iz celog sveta i sigurni smo da će prodaja dobro ići. ", rekao je za britanski dnevnik stručnjak Kris Aston iz aukcijske kuće Astons, prenosi Večernji list.

Među predmetima bio je zapovednik Star Destrojera, jedne od letelica iz flote Galaktičkog carstva. Koliko je poznato, ppostoje samo dva primerka u originalnom pakovanju te je prodat za 32.500 britanskih funti. Figurica Java, a reč je o malim bićima s kapuljačom i sjajnim očima, bila je takođe neraspakovana i kao jedan od deset poznatih primeraka protana je za više od 30.000 evra. Figurice iz skupine nadahnute filmom "Povratak Džedaja", koje su bile kupljene za manje od dva evra po komadu početkom 80-ih, prodate su na aukciji po ceni od 1550 evra.

#igračke