AKTUELNO

U narodu je poznat i kao Vartolom.

Sveti apostol Vartolomej jedan je od dvanaest velikih apostola. On je u našem narodu poznat i kao Vratoloma ili Vrtoloma, prvo je s apostolom Filipom i sestrom devicom Marijamom, a neko vreme i sa svetim Jovanom Bogoslovom, propovedao jevanđelje u Aziji, zatim u Indiji i najzad, u Jermeniji, gde je i mučenički skončao.

Sveti apostol Varnava jedan od Sedamdesetorice. Rođen na Kipru od bogatih roditelja iz plemena Levijeva i učio se zajedno sa Savlom kod Gamalila. Zvao se najpre Josif, no apostoli su ga prozvali Varnavom, Sinom Utehe, pošto je umeo vanredno da teši ljudske duše.

Na današnji dan slavimo Prenos moštiju svetog Vartolomeja. Za života je bio veoma poštovan i čuven čovek. Kada je umro, razna čuda i isceljena neizlečivih bolesti su se desila ispred njegovih moštiju.

Foto: RINA

Ljubomorni neznabošci koji su gledali ova čuda, u svom besu i ludošću su ukrali kovčeg, pa ga bacili u morske dubine. Umesto da olovni kovčeg potone, on je nekim čudom postao lagan i nastavio da plovi kao Božija barka i da svedoči njegovim čudima.

Tako je kovčeg oplovio dobar deo Mediterana, dok se narod skupljao na obalama i odavao počast velikom svetitelju. Pristao je na obale Sicilije i tu je i ostao. Čuda su nastavila da se dešavaju i do dan danas. 

U narodu je verovanje da je danas "lako" stradati. Pa se deci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rekama, da se ne bi izazivala poplava.U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od grada i oluje.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva useve i zbog toga se danas ne ore. Veruje se da Vartolomej ne prašta nevernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

#Crkva

#Praznik