AKTUELNO

Posle 21 godine, u Srbiji je jutros ponovo došlo do "pomračenja Sunca", koje se naziva prstenastim pomračenjem u nije škodljivo ukoliko se posmatra uz korišćenje zaštite.

Programski direktor istraživačke stanice Petnica Nikola Božić je, najavljujući današnje pomračenje rekao da nije opasno i da je reč o prstenastom pomračenju, što znači da, kako je objasnio, disk Meseca nije dovoljan da zakloni celu površinu Sunca, već samo njegov centralni deo, dok okolo ostaje vidljiv prsten naše zvezde.

Foto: Tanjug/Mark Schiefelbein

"Stanovnici Srbije ovog puta neće moći da uživaju u fenomenu prstenastog pomračenja, jer se nalaze na samoj ivici senke na površini Zemlje", rekao je Božić.

Foto: Tanjug/Mark Schiefelbein

Inače, poslednje pomračenje Sunca koje je bilo vidljivo iz Srbije pre 21 godinu dogodilo se dva meseca nakon okončanja NATO bombardovanja i bilo je totalno, a Božić kaže da građani Srbije ne treba da budu uplašeni kao pre 21 godine s obzirom da pomračenje Sunca ne može da ugrozi zdravlje, ako se posmatra uz adekvatnu zaštitu.

Foto: Tanjug/Mark Schiefelbein

On je podsetio da su 1999. godine, uoči totalnog pomračenja Sunca, deo tadašnjih medija, ali i pojedine relevantne institucije, javnosti davale netačna upozorenja i danima građane upozoravale da ostanu u svojim "zamračenim" domovima zbog "po zdravlje opasnog pomračenja".

Foto: Tanjug/Mark Schiefelbein

Ovog puta pomračenje je trebalo da bude najuočljivije na jugu zemlje, u Nišu ali, "olovni" oblaci, koji su se nagomilali na nebu zatvorili su pogled ka Suncu svima koji su želeli da posmatraju ovaj prirodni fenomen.

Foto: Tanjug/Mark Schiefelbein

Pomračenje Sunca nastaje kada se Zemlja, Mesec i Sunce poređaju u istoj ravni i tim redosledom.

#Pomračenje

#Srbija