AKTUELNO

NASA je obavestila javnost o burnom početku nedelje, jer će pored Zemlje proleteti najmanje pet asteroida.

Četiri od pet svemirskih stena najavljenih da će prozujati pored Zemlje ove nedelje primećene su tek u maju, što izaziva zabrinutost za to koliko su pripremljene naše planetarne odbrane, navodi Raša tudej (Russia Today).

Iako smo ih primetili, kako navodi ovaj sajt, malo vremena je ostalo da se razmotri da li treba da pucamo u njih sa Zemlje ili ih bar odvratimo sa putanje, što su naše jedine dve mogućnosti da sprečimo udare asteroida.

Srećom, ovi asteroidi, veličine do 54 metara u prečniku, zaobići će nas, tako da nema neposredne zabrinutosti da će uskoro i udar asteroida da se pridruži nedaćama koje su nas zadesile ove godine, pored pandemije, ekonomske krize i socijalnih i građanskih nemira.

Međutim, od nebeskih posetilaca koji dolaze ove nedelje bio je opasniji gost koji je otišao pre nego što ga je bilo ko primetio - asteroid 2020 LD, koji u prečniku iznosi 122 metra. 2020 LD je prošao između Zemlje i Meseca i bio je najveća svemirska stena koja je to učinila od 2011. godine, i niko nije znao dok nije nastavio dalje svojim putem.

Foto: Pixabay.com

Do sada je ATLAS otkrio 46 pretećih "potencijalno opasnih asteroida" (PHA) koji mere prečnik veći od 140 metara.

Iako 2020 LD nije bio "ubica planeta", ipak je bio veći od Čeljabinskog meteorita koji je 2013. godine povredio 1.200 ljudi i oštetio preko 3.000 objekata.

#Asteroid

#NASA

#Planeta Zemlja

#Zemlja