AKTUELNO

Zoološki vrt u Parizu predstavio je misteriozni novi organizam, nazvan 'mrlja'. Žućkasto jednoćelijsko živo biće koje izgleda kao gljiva, ali se ponaša kao životinja.

Novi primerak Pariskog zoološkog parka, koji će javnosti biti predstavljen u subotu, nema ni usta, ni stomak, ni oči, ali ipak može da detektuje hranui da je svari.

"Mrlja" ima skoro 720 polova, može da se kreće bez nogu ili krila i regeneriše se za dva minuta ako je presečena na pola.

- Mrlja je živo biće koje predstavlja jednu od misterija prirode - kaže Bruno David, direktor Muzeja istorije prirode u Parizu, čiji je Zoološki park deo.

- Mrlja nas iznenađuje jer nema mozak, ali može da uči. Uz to, ako spojite dve mrlje, ona koja je stekla znanje, preneće ga na drugu - istakao je David.

"Mrlja" je nazvana po naučnofantastičnom horor filmu B produkcije iz 1958. godine u kojem je glavnu ulogu igrao mladi Stiv MekKvin, a u kojem vanzemaljski organizam "mrlja" uništava sve što mu se nađe na putu u malom gradu u Pensilvaniji.

- Znamo da sigurno nije u pitanju biljka, ali nismo potpuno sigurni da li je životinja ili gljiva - rekao je David.

On je dodao da se "mrlja" ponaša potpuno iznenađujuće za nešto što izgleda kao pečurka jer se ponaša kao životinja i ima sposobnost da uči.

#Zanimljivosti