AKTUELNO

Srbija će sa Kinom realizovati ukupno skoro devet milijardi evra investicija, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ministarka je, posle sastanka ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kojem je bila domaćin, rekla da je važno da sve zemlje učesnice u tom mehanizmu rade na povezivanju, kao i na uklanjanju nefizičkih barijera.

Istakla je da je vrednost investicija u infrastrukturi u Srbiji 16 milijardi evra, od čega je oko oko devet milijardi evra vrednost projekata sa Kinom u različitim oblastima.

Mihajlović je kao primer navela da će ove godine biti završene deonice Koridora 11, na kojima su angažovani Kinezi, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

- To je rezultat našeg rada, našeg položaja, ali i naših dobrih odnosa sa Kinom - rekla je Mihajlović.

Kako je rekla, povezivanje je od presudnog značaja ako želimo da sustignemo razvijene države i da učestvujemo u održivom razvoju.

Foto: Tanjug

- Svako povezivanje u infrastrukturi, bilo da je energetska ili transporta, znači investicije, radna mesta, i bolji život građana, a to znači i održivi razvoj. U narednom periodu tu saradnju treba da produbljujemo, da razmenjujemo iskustva i da zajednički radimo na uklanjanju barijera efikasnom odvijanju saobraćaja - poručila je Mihajlović.

Ona je zahvalila Kini i kineskom predsedniku Si Đinpingu na pokretanju ove inicijative za saradnju i istakla da je velika čast što je Beograd domaćin jednog takvog skupa.

Ministar transporta Kine Li Sjaopeng je rekao da je vrednost robne razmene Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope iznosi 68 milijardi dolara i da je poveća sa 9,3 na oko 11 odsto od 2014. godine.

On je istakao da je namera da se ojača mehanizam saradnje 16+1, posebno u vodnom saobraćaju i saradnja u oblasti logistike i da se poveća kadrovski kapacitet, između ostalog i kroz stipendiranje za usavršavanje u Kini.

#Evri

#Kina

#Zorana Mihajlović

#investicije

'