AKTUELNO

Srbija je najatraktivnija svetska destinacija za ulaganja, ocena je IBM-ovog izveštaja „Globalni lokacijski trendovi“.

Dobre vesti za Srbiju i potvrda ekonomskog napretka je novi izveštaj IBM-a koji je pozicionirao našu zemlju na prvo mesto po broju otvorenih radnih mesta kroz direktne strane investicije.

Foto: TvPink Printscreen

- Srbija otvara oko tri hiljade radnih mesta po milionu stanovnika, što znači da smo mi u 2017. godini otvorili oko 22 hiljade radnih mesta. Kada se uporedi veličina nacije i broj otvorenih radnih mesta, mi smo postavljeni na prvo mesto - rekao je Milan Parivodić, nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, na apsolutnoj rang listi, gde je Amerika na prvom mestu, Kina na drugom, Srbija je već na petnaestom mestu.

Industrija tekstila, transportne opreme, hemijskih proizvoda i elektronike, ključni su sektori u Srbiji koji privlače strane investitore.

Foto: TvPink Printscreen

Uspeh se beleži i kada su u pitanju informacione tehnologije.

- Ja bih rekao da su performanse ovog sektora popravljene u poslednje dve-tri godine, što je jako dobro i to je prepoznato od velikih kompanija koje deluju globalno - rekao je Ivan Nikolić, ekonomista.

Foto: TvPink Printscreen

Kada se sagleda apsolutni broj otvorenih radnih mesta, Srbija se približila najvećim zemljama u svetu.

Da investitori pri odabiru zemlje obraćaju pažnju na političku stabilnost pokazuje podatak da je rejting Makedonije na IBM-ovoj listi opao, što je, kako navode u izveštaju, rezultat političkih nemira.

#Nezaposlenost

#Srbija

#zaposlenost

'