AKTUELNO

Al Dahra Srbija, jedini ponuđač na tenderu za prodaju Poljoprivredne korporacije Beograd, ponudila je 105,05 miliona evra, rečeno je danas na otvaranju finansijskog dela ponude u Ministarstvu privrede.

Tenderska komisija je u četvrtak otvorila jedinu ponudu za privatizaciju PKB-a i utvrdila da je ispravna dokumentacija Al Dahra Srbije.

Komisija za sprovodenje postupka je tom prilikom utvrdila da je dostavljena dokumentacija u okviru koverta "podaci o ponuđaču" u potpunosti u skladu sa pravilima postupka.

Privatizacionu dokumentaciju su otkupile dve kompanije, ali je stigla samo jedna ponuda. Ponudu je dala kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja ima u Srbji registrovanu firmu.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istakao je u ponedeljak.

Al Dahra u Srbiji posluje od 2014. kada su postali većinski vlasnici 51 odsto firme "Rudnap agrar" Vojina Lazarevića. Već početkom 2015. Al Dahra internešnal postala je jedini vlasnik plantaže u Irigu - Al Dahre Rudnap.

Inače, pretežna delatnost kompanije Al Dahra agrikalčr iz UAE je uzgoj muznih krava. Al Dahra ulaže kako bi obezbedila veću bezbednost hrane za UAE, a najviše zemlje poseduje u Egiptu - 54.000 hektara, zatim oko 4.000 hektara u SAD i isto toliko i u Španiji, kao i oko 2.000 hektara u Australiji.

Al Dahra je raniije objavila da je pripremila 130 miliona dolara za kupovinu njiva širom svetai. Arapi su najavili da im je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara.

#PKB

'