AKTUELNO

Grad Beograd subvencioniše 183 poljoprivrednika u oblasti stočarstva, a za nabavku priplodnih junica, umatičenih ovaca i koza opredeljeno je 50 miliona dinara.

Ugovori o dodeli finansijskih sredstava sa poljoprivrednicima potpisani su danas u zgradi Gradske uprave, a sekretar za privredu Milinko Veličković istakao je da je najveći broj subvencija dobila opština Mladenovac, a zatim Lazarevac i Obrenovac.

- To nam je pokazatelj gde je stočarstvo razvijeno. Ove godine smo prvi put opredelili subvencije za nabavku umatičenih ovaca i koza i to smo uradili na osnovu zahteva poljoprivrednika - rekao je Veličković.

On je dodao da je ove godine opredeljeno 180 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, prošle 120 miliona, a 2016. godine 40 miliona dinara, što pokazuje da je rast subvencija u poljoprivredi sve veći iz godine u godinu.

- Gledaćemo da to naredne godine bude znatno više i da zadovoljimo sve one koji konkurišu na naše javne pozive, jer je poljoprivreda važna za grad - rekao je Veličković, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Na teritoriji Beograda ima 230.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 150.000 hektara obradive površine.

Grad ima oko 33.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a pravo na dodelu podsticjanih sredstava može ostvariti nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

- Svake godine, pre raspisivanja javnih poziva obiđemo sve opštine, uglavnom rubne, i razgovaramo sa poljoprivrednicima o njihovim potrebama i načinima kako možemo da im pomognemo - rekao je Veličković.

#Beograd

#subvencije

'