AKTUELNO

Navikli smo na poskupljenja dizela i benzina nakon svake Nove godine.

Kako je medijima rečeno u Ministarstvu finansija, od 1. januara se ne predviđa povećanje iznosa akcize za gorivo, tako da vozače ne očekuju poskupljenja dizela i benzina.

Krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama, izvršiće se redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini.

U budžetu za 2017. godinu ukupne akcize beleže manji rast nego što je uobičajeno, jer osim korigovanih iznosa na duvan, ostali oblici se usklađuju samo za ostvarenu stopu inflacije u 2016. godini.

- Prihodi od akciza projektovani su u ukupnom izosu od 271, 4 milijarde dinara, pri čemu se na akcize na nafte derivate odnosi 144 milijarde dinara, akcize na duvanske proizvode 97 milijardi i na ostale akcize (uključujući akcizu na električnu energiju) 30,4 milijardi dinara - stoji u Zakonu o budžetu za 2017. godinu - navodi se u tekstu.

Učešće akciza u ukupnim prihodima iznosi 24,8 odsto i blago se povećava usled planiranih izmena akcizne politike u 2017. godini.

Doći će i do većeg ostvarenja prihoda po osnovu akciza na naftne derivate usled njihove povećane porošnje.

Ovo su dobre vesti za naftaše, koji se zalažu da se državna politika nameta okrene u drugom pravcu.

Posle uzastopnog dizanja akciza za gorivo od 2012. godine kojim su ukupno povećane za goriva za tri dinara po litru za benzin, ali i čak osam dinara za litar dizela, državna politika se menja. Očekuje se da će kasa biti punija, ali ovog puta zbog veće potrošnje goriva.

I. P.

#Benzin

#Benzinska pumpa

#Cena

#Gorivo

#nafta

'