AKTUELNO

Narodna banka Srbije (NBS) popisaće sve usluge koje banke nude klijentima kako bi se izbegli skriveni troškovi banaka, poručila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabakovićeva je rekla da su i po zakonu banke obavezne da imaju specifikaciju troškova i da je predstave klijentima, a kada to ne učine, NBS ih novčano kažnjava i objavljuje imena nesavesnih banaka.

Guverner je rekla da banke imaju "nebrojano" mnogo stavki koje naplaćuju kao što su opomene klijentima, naknade za neiskorišćene čekove...

- Popisaćemo sve usluge koje banka nudi klijentu od onoga da je obavezna, ne sitnim nego krupnim slovima da jasno objasni klijentu sve prednosti, rizike neke obaveze preuzimanja kredita i da ne može da izmišlja obaveze ili ih drugačije definiše da bi izbegla nadležnost NBS - kaže Tabakovićeva.

Kaže i da građani moraju da se dobro upoznaju sa ugovorima pre nego što ih potpišu i da postoje rokovi u kojima i kada potpišu ugovore, mogu da odustanu, kao što je rok od 14 dana za ugovore o osiguranju.

Zakonom su, kaže, banke obavezne da daju specifikaciju troškova koje naplaćuju, a kada to ne urade i naplate nešto što nisu propisale, dobijaju kaznu od NBS.

- Postoji nepoštena poslovna praksa za koju je NBS već izrekla kazne - kaže Tabakovićeva i poručuje da će NBS objavljivati koje su to banke imale "nepoštenu poslovnu praksu ili kršile zakone".

- Banke se dovijaju, nesporno je, ne sve jednako, ne sve u istoj meri ali pokušavaju da uđu u šire definisanje ukupnih troškova, koje mi zovemo efektivnom kamatnom stopom, zato smo tu da sve građanima pokažemo - rekla je guverner NBS.

Govoreći o problemu klijenata zaduženih u švajcarskim francima kaže da je na Narodnoj banci Srbije da građanima predstavi sve okolnosti ili sve ono što njih upućuje "da donesu najbolje rešenje za sebe jer su i u banku odlazili sami, potpislivali ugovore o kreditu". Kaže da je posao NBS da napravi kompromis ciljeva između banaka i klijenata...

- Jedna je Narodna banka, i vodi makroekonomsku politiku, ne možemo mi da se upuštamo u ugovorne odnose konkretnih klijenata - kaže Tabakovićeva.

Vlada je, podseća, sa svoje strane uradila kako je rekla, mnogo.

Ona je dala bankama ne samo preporuku nego i načine da izračunaju koliko je ko u prilici "da kredit vraća, odloži ili prolongira uz bolje uslove".

Tabakovićeva je rekla i da će ove godine priliv direktnih stranih investicija ove godine biti sigurno 2,6 milijardi evra i istakla da je dinar jedna od retkih valuta koja je stabilna što je, kako je ocenila, bazirano i na otvaranju velikog broja fabrika i dolasku investitora u Srbiju.

#Banka

#Jorgovanka Tabaković

#Narodna Banka Srbije

'