AKTUELNO

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je prednost "dina" kartice u tome što je domaća, ali da se ne zabranjuje izdavanje "vize", niti se ograničava izdavanje "masterkarda" ili bilo koje druge platne kartice.

- Domaća platna kartica je obavezna u slučaju eventualnih nemogućnosti da se procesiraju strane kartice u domaćem sistemu - rekla je Tabaković u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na set finansijskih zakona.

Predlogom zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica predviđena je obaveza banke da uz tekući račun izdaje klijentima platnu "dina" karticu, čije se transakcije obrađuju u Srbiji i to bez naknade.

Foto: Tanjug

Poslanik Demokratske stranke Gordana Čomić zatražila je od Tabaković da pojasni način izdavanja "dina" kartice, odnosno na koji način će to biti urađeno, ko raspisuje tender i koliko će taj postupak biti transparentan.

Tabaković je na to odgovorila da se plastika za "dina" karticu pravi na isti način i za druge kartice i da se na isti način personalizuju i procesuiraju.

Naglasila je da niko nikom ne namešta posao i da niko nikog ne može da uslovljava.

- Da li tražite od mene da kažem da li će SNS da pravi plastiku za karticu 'dina', a ne za 'vizu' ili 'masterkard - pitala je Tabaković.

Ona je naglasila da "dina", kao i "master" i "viza" ima pravo da bude kartica u novčaniku svakog građanina.

- Prednost 'dina' kartice je što je domaća, jer NBS radi procesuiranje, konačno sravnjenje i garantuje sigurnost tog platnog sistema, a uopšte ne uslovljavaja da 'dina' bude prva kartica izbora. Neka budu 'viza' ili 'master', iako su skuplje, ali neka se licenciraju u zemlji - naglasila je Tabaković.

Foto: Tanjug

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je presedavajućem da ne prekida Gordanu Čomić, jer ona "ima obavezu o tome da govori".

- Gospođa Čomić protivi se tome da Srbija ima domaću platnu karticu koja se zove 'dina', i da u Srbiji mogu da postoje samo dve platne kartice, 'master' i viza, jer je ambasador SAD - rekao je Martinović.

On je rekao da DS danas ima obavezu da priča protiv domaćih platnih kartica, a u korist stranih.

- Da li su dobili neki novac ili im je nešto obećano, neka pomoć da obnove ostatke DS, ja ne znam, ali dopustite ljude da odrade posao koji im je naređen, jer je danas poslednji dan rasprave o amandmanima. DS mora da priča, jer je stigao nalog iz jedne strane ambasade da Srbija ne može da ima svoju platnu karticu - rekao je Martinović.

#Jorgovanka Tabaković

'