AKTUELNO

Rast bruto domaćeg proizvoda u prva tri meseca ove godine najveći je u poslednjoj deceniji, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Očekivani rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2018, prema upravo završenim procenama, iznosi 4,5 odsto i značajno je veći od projektovanog rasta koji je za ovaj period iznosio 3,9 odsto. Rast srpske privrede za prva tri meseca značajno je veći od prosečnog rasta u regionu i u Evropskoj uniji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

- Ovo je najviši zabeleženi kvartalni rast BDP-a u poslednjih 10 godina i predstavlja rezultat reformi koje je započela prethodna i nastavila ova Vlada - istakla je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Pokazali smo da timskim radom i posvećenošću svih članova Vlade možemo ostvariti projektovani rast BDP-a koji nam omogućava otvaranje novih radnih mesta i veće plate i penzije. Jaka ekonomija znači jaku Srbiju, naglasila je Brnabić, i dodala da je ovaj rezultat posebno važan jer daje perspektivu mladima.

- Jednako važno kao stopa rasta je i čiljenica da se menja model privrednog rasta. Umesto zaduživanja i potrošnje, koji su pre 10 godina bili osnovni pokretači srpske ekonomije, rast se sada zasniva na održivim izvorima, prvenstveno na proizvodnji, investicijama i inovacijama - rekla je premijerka Brnabić.

Vlada je u budžetu za 2018. godinu izdvojila 128 milijardi dinara za investicije u kapitalne projekte. Planirani projekti započeti su na vreme, pa je izvršenje budžeta za investicije u kapitalne projekte veće za 2,8 odsto od planiranog u prvom kvartalu, navodi se u saopštenju.

U prvom kvartalu nastavljen je rast izvoza roba za više od 10 odsto, dok je povećan uvoz mašina i materijala za proizvodnju, što prati rast prerađivačke industrije.

Rast izvoza usluga od skoro 20 odsto u prva dva meseca ove godine pokazatelj je da ekonomija Srbije postaje sve više bazirana na znanju. Samo kod poslovnih i IKT usluga zabeležen je suficit u razmeni usluga sa inostranstvom od oko 200 miliona evra.

U prvom kvartalu započeo je oporavak privrednih grana koje su imale pad početkom prošle godine, tako da je zabeležen značajan rast sektora građevinarstva i proizvodnja električne energije.

Još jedan od važnih pokazatelja odgovorne ekonomske politike Vlade je činjenica da je budžet u suficitu od 6,1 milijardi dinara, dok je za prva četiri meseca bio planiran deficit od 40,1 milijardi dinara.

- Ovaj izvanredan rezultat koji smo postigli dodatno nas obavezuje da nastavimo da radimo na dostizanju projektovanog rasta do kraja godine. Nema prostora za opuštanja - naglasila je premijerka Brnabić, i dodala da Vlada ostaje posvećena ubrzanju ekonomskog rasta i promeni ekonomske paradigme.

Za održivu ekonomsku stabilnost i inkluzivan rast u godinama pred nama, ključan je nastavak restrukturiranja privrede, posebno u delu javnog sektora, dalje unapređenje poslovnog okruženja, fokus na jačanju vladavine prava, širenje i modernizacija proizvodnih kapaciteta i podsticanje inovacija i razvoja.

- Da bismo bili sigurni da nam BDP raste u skladu sa projekcijom, uveli smo mehanizam dvonedeljnog praćenja ključnih indikatora rasta, kako bismo smanjili šanse da nas vremenske prilike ili bilo koji drugi faktori iznenade. Vlada nastavlja kontinuirano da prati implementaciju svih projekata kako bismo ostvarili projektovani rast do kraja godine, jer zdrav privredni rast omogućuje bolji životni standard i bolje uslove života svih naših građana - istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

#Ana Brnabić

#Ekonomija

'