AKTUELNO

Cene nafte su ovog meseca porasle do nivoa koji nisu zabeleženi još od 2014. godine, usled eskalacije tenzija na energentima bogatom Bliskom istoku, kao i na relaciji SAD-Rusija.

Cene nafte su danas pale zajedno sa cenama drugih sirovina, nakon što je američko Ministarstvo finansija ublažilo stav o sankcijama protiv ruskog proizvođača aluminijuma Rusala. Cena naftnih fjučersa je pala za 1,5 odsto u NJujorku, prenosi agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 1,5 odsto na 67,37 dolara po barelu na NJujorškoj robnoj berzi. Ukupan obim trgovanja bio je oko 15 procenata iznad 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte "brent" za junsku isporuku pala je za 74 centa na 73,32 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je prošle nedelje skočila za 2,0 odsto na 74,06 dolara.

Zvanični Vašington je saopštio danas da će Rusalu obezbediti oslobađanje od sankcija pod uslovom da više ne bude pod kontrolom Olega Deripaske, i da će američkim kompanijama produžiti rok do kojeg bi trebalo da prekinu poslovanje s ruskim proizvođačem aluminijuma.

Iako ograničenja nametnuta Rusalu direktno ne utiču na naftu, trgovci s pažnjom prate stav američkog predsednika Donalda Trampa prema kaznenim trgovinskim merama budući da razmatra i obnavljanje sankcija Iranu, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

#Rusija

#SAD

#nafta

'